Întâlnire DE GRADUL ZERO între TRUMP și JINPING: ce vor discuta liderii la Mar-a-Lago
- Simona Stupar
- 6 aprilie 2017, 13:57
Președintele Donald Trump și omologul chinez Xi Jinping se întâlnesc azi pentru prima oară și încearcă să refacă legătura și să stabilizeze cea mai importantă relație diplomatică a lumii, în ciuda diferențelor dintre ei în termeni de experiență, temperament și viziune globală.
Trebuie să facă însă eforturi pentru a se întâlni la mijloc. Trump, novice în ale politicii, este direct, vorbește tot ce-i trece prin cap, nu acordă atenție detaliilor politice și și-a relizat campania electorală atacând China, scrie CNN.
A avertizat că Beijingul a comis „un viol” împotriva economiei SUA și a scris pe Twitter că încălzirea globală este un șiretlic al Chinei pentru a produce pagube industriei americane.
Xi, deși este mai flexibil decât predecesorul său, Hu Jintao, a petrecut decenii „navigând” prin politica Partidului Comunist și vorbșete în stilul unui om de stat chinez, adică cuvintele și formulele lingvistice definesc relațiile diplomatice mai presus de toate. Xi este cel mai puternic lider chinez din ultimele decenii, și este cel care arată mușchii Chinei în Asia în numele unei națiuni tot mai puternice.
Poziția politică a lui Trump, comentează sursa citată, este mult mai slabă. Este cel mai puțin popular președinte american de când se fac sondaje de opinie pe tema asta. A venit la Casa Albă într-un moment în care puterea SUA în Asia este în declin, în avantajul Chinei. Iar decizia sa de a retrage SUA din Parteneriatul comercial Trans-Pacific ar fi putut fi văzută ca o victorie de către suporterii săi, dar în Asia a fost văzută ca un anunț premergător al retragerii americanilor.
În ciuda diferențelor, când cei doi vor sta la masă în luxosul club privat al lui Trump din Florida, vor avea multe de discutat, inclusiv despre experiența lor comună, în ceea ce înseamnă politică internă.
Summit bilateral
Summitul care are loc în Florida între preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping va fi marcat nu numai de profunde divizări politice, ci şi de un vizibil conflict de personalităţi între impulsivul "twitter-ist şef" al Americii şi liderul precaut şi calculat de la Beijing, relatează și agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Cei doi au totuşi un lucru în comun: viziunea de a reda "măreţia" SUA, respectiv Chinei, care revine permanent în discursul lor. În toate celelalte aspecte, cei doi diferă, de la stilul politic la experienţa diplomatică, toate acestea nefăcând decât să sporească incertitudinea unei relaţii bilaterale considerate cea mai importantă din lume.
La cinci luni după alegerea sa în baza unei platforme clar antichineze, Trump pare să se fi înscris pe un curs de coliziune şi nu unul de conciliere cu omologul său chinez, ceea ce face să planeze îndoiala asupra şanselor ca liderii celor două economii cele mai mari din lume să găsească un teren comun.
Nici SUA, nici China nu au foarte mari aşteptări de la summitul din Florida, considerat o reuniune informală de genul "să ne cunoaştem mai bine", similară celei din 2013 de la Sunnylands, din California, dintre Xi şi predecesorul lui Trump, Barack Obama.
Şi nu va putea fi vorba nici de "diplomaţie la golf", cum a fost la întâlnirea dintre Trump şi premierul japonez Shinzo Abe din februarie, tot de la Mar-a-Lago, întrucât Partidul Comunist Chinez asociază golful cu afacerile "necurate" şi îşi descurajează cadrele să-l practice, în contextul eforturilor de a combate corupţia.
Principala întrebare care se pune legat de agenda summitului care se va desfăşura la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago este dacă acesta îşi va pune în practică ameninţarea de a folosi cartea relaţiilor comerciale bilaterale pentru a face presiuni asupra Beijingului să se implice mai mult în eforturile de a înfrâna ambiţiile vecinei sale înarmate nuclear Coreea de Nord, care dezvoltă rachete capabile să lovească SUA.