Primul EXPERIMENT care se va face cu cel mai puternic LASER de la Măgurele

Primul EXPERIMENT care se va face cu cel mai puternic LASER de la Măgurele

În prima zi de funcţionare a laserului cu lumină extremă de la Măgurele, ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics n.r.), proiect care include de altfel, pe lângă cel mai puternic laser de acest tip care va exista în lume la momentul respectiv şi unul din cele mai importante, adică puternice şi focalizate surse, adică unde de radiaţie gamma, se va desfăşura un experiment care încearcă să rezolve o enigmă care durează de 30 de ani.

Astrofizicienii vor să afle cu cel mai puternic laser de ce una din cărămizile create la 20 de minute după Big-Bang, marea explozie care a dat naştere Universului, şi anume litium, mai precis un izotop al acestuia, Li 7, se găseşte în stele în cantităţi mai mici decât cele care s-au creat la începutul Universului şi numai atunci. Discrepanţa este destul de mare.

“Mai mult ca sigur că acest experiment va fi în ziua unu la ELI-NP. Având în vedere că avem deja experienţă, am măsurat la energii mai înalte la Universitatea Duke din Carolina de Nord... Acum, pentru rezolvarea acestei discrepanţe cum am spus, este nevoie să măsurăm la energii mai joase care nu sunt accesibile aici, dar vor fi accesibile la ELI-NP. Deci într-un fel la ELI-NP vom continua studiul, acolo unde chiar este important.

Acolo experimentul a fost un succes. E clar. Toată lumea de aici a fost impresionată. Datele sunt foarte promiţătoare la prima vedere. Urmează bineînţeles o analiză aprofundată, interpretarea rezultatelor şi publicarea pe care noi vrem să o facem cât mai rapid pentru a arăta lumii că aceste experimente sunt posibile. Sunt mulţi membri ai comunităţii care încă nu sunt chiar convinşi de acest lucru. Deci este datoria noastră acum să arătăm asta; asta în primul rând: că se pot face astfel de experimente”, a declarat, pentru RRA, Cătălin Matei,, care are o experienţă de nouă ani de lucru la Oak Ridge National Laboratory în SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News