Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere, când vii acasă? Mulți creștini comit o eroare fără să aibă habar
- Ionut Gogean
- 4 aprilie 2017, 16:26
Lumânarea cu care luăm lumina Sfântă în noaptea de Înviere este dusă acasă, unde ne sfințește locuința. Este un obicei pe care aproape toți creștinii îl respectă.
Cu toate acestea, există mai multe zone ale țării, unde lumânarea este stinsă în pragul casei. Creștinii pleacă de la slujbă cu lumânarea aprinsă și, când ajung acasă, fac semnul Crucii și o sting de pragul de sus al ușii de la intrarea în casă.
Preoții susțin însă că acest obicei poate fi mai degrabă considerat unul păgân, deoarece nu are niciun fel de conotații religioase, ținând mai degrabă de superstiții.
Totodată, oamenii bisericii recomandă ca lumânarea de la Înviere să aibă un statut special și să nu fie pusă laolaltă cu celelalte lumânări din casă.
Nu este necesar ca lumânarea să ardă neîntrerupt până atunci când se consumă, ci dimpotrivă. Ea trebuie sa fie aprinsp și să ardă câte puțin în fiecare zi din Săptămâna Luminată, în timpul rugăciunilor.
O altă întrebuințare a lumânării de la Înviere este la mormintele celor dragi.
Pe de altă parte, unii credincioși obișnuiesc să o aprindă și în momente de cumpănă din viața lor sau de grea încercare.
Ritualul vechi de peste 1.200 de ani este considerat de către Biserica Ortodoxă "o minune publică", întrucât este văzută de toată lumea. Flacăra se aprinde numai la ortodocşi, "ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credinţă apostolică", după cum spun preoţii.
Tradiţia situează la Sfântul Mormânt ultimele episoade ale patimilor lui Hristos, crucificarea sa, punerea sa în mormânt şi Învierea.