Cum au devenit bogați cămătarii din clanul Martinescu. ”Profesorul” a pus la punct în detaliu afacerea

Cum au devenit bogați cămătarii din clanul Martinescu. ”Profesorul” a pus la punct în detaliu afacerea

Cămătarii din clanul Martinescu stau la răcoare zilele acestea, după ce au fost săltați cu mascații într-un dosar instrumentat de DIICOT. Motivarea sentinței prin care aceștia fac arest preventiv, scoate la iveală detalii halucinante, despre cum au lăsat pe drumuri zeci de familii cărora inițial le-au împrumutat bani, ca apoi, după prima întârziere, să le vândă casele, pe sume infime, conform clauzelor contractului bine ticluit. În fapt, arată procurorul de caz, cămătarii au creat o buclă din care doar ei aveau de câștigat: ei racolau și împrumutau victimele, ei le executau silit la prima întârziere de plată, le vindeau proprietățile cu care au girat, și le cumpărau tot ei, pe bani puțini.

Gruparea condusă de ”Profesorul” Tuță Martinescu și fratele său Artur, acționa la Timișoara și Suceava. ”Profesorului” i-a venit ideea în 2010. Astfel, ”Profesorul” a devenit bogat. Iar de atunci a făcut bani pe urma clienților săi. În timpul anchetei au fost identificate 27 de contracte încheiate anterior anului 2011 și alte 26 de încheiate după 2011, când a fost incriminată fapta de cămătărie.

Rețeta lui era simplă: împrumuta oameni bogați ajunși la ananghie, le fixa termene scurte de plată, cu dobânzi foarte mari. Când nu plateau la timp, începea executarea silită. Fără posibilitatea ca proprietarul să își valorifice singur bunul, la prețul pieței și să returneze datoria. Cămătarii scoteau la vânzare imobilele cu care le-au fost girate împrumuturile și tot ei le cumpărau, prin interpuși.  

Unul din clienții cămătarilor a fost Ioan Timofte (fost mare fotbalist internațional, a jucat șase sezoane la Boavista Porto, între 1994 - 2000), și care, după ce s-a ajutat de banii lor ar fi  devenit partener, aducând grupării clineți cu potențial.

Unii împrumutați au ajuns să plătească chirie pentru că locuiau în casele lor

Procurorul de caz mai atară că persoanele care s-au împrumutat cu camătă și au garantat aceste sume de bani cu proprietățile pe care le dețineau ”au fost deposedate de bunurile proprii ajungând în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari din cauza termenelor scurte pe care le impuneau la încheierea contractelor de împrumut. Unii debitori au locuit, ulterior deposedării, în schimbul unei chirii, în propria lor casă”. Unele victime bolnave au fost scoase în stradă, pentru că nu au avut bani de dobânzi. Cămătarii nu le permiteau persoanelor împrumutate să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora”.

În zona Moldovei, cămătarii racolau în birturi bețivi cărora le ofereau bani de împrumut, pentru a-și renova casele, spunând că au găsit clienți care doresc să le închirieze, pe sume mult peste prețul pieței. Aveau grijă să îi păcălească pe proprietari să treacă  pe numele cămătarului întreg imobilul ”pentru a câștiga încrederea celor care doreau să închirieze imobilul”, apoi, dispuneau de el, ca de orice bun aflat în proprietate. (Foto: Adrian Pîclișan)