În Iran, DIVORȚURILE bagă mii de oameni la PUȘCĂRIE

În Iran, DIVORȚURILE bagă mii de oameni la PUȘCĂRIE

Când Sadegh s-a căsătorit cu iubita sa din liceu, nu s-a gândit niciodată că va ajunge într-o zi ca alte mii de iranieni, ruinați sau chiar la închisoare.

Un fenomen se petrece tot mai des în Iran, unde viitorul soț se angajează să-i ofere consoartei sale monede de aur în caz de divorț: este vorba de un sistem numit Mehrieh (Afecțiune), deriva din practica islamică a zestrei, scrie AFP.

Familiile celor doi însurăței sunt cele care se înțeleg asupra sumei Mehrieh, înaintea nunții.

Sadegh, divorțat în 2016, după opt ani de căsnicie, spune:

„Mehrieh a mea a fost mare, în jur de 800 de monede de aur, însă când ne-am planificat căsătoria nu ne-am gândit cum ar putea să se termine.”

Fiecare monedă de aur valorează 10 milioane de riali (300 de dolari): un iranian cu salariu mediu are nevoie de 50 de ani pentru a câștiga echivalentul a 800 de monede de aur.

Sagh povestește că, atunci când problemele au apărut în cuplul său și s-a vorbit despre divorț, „acesta ar fi trebuit să se petreacă prin conssimțământ mutual, fără Mehrieh”.

Însă familia nevestei sale a intervenit și Sadegh a ajuns în fața unui tribunal care i-a ordonat să plătească imediat suma corespunzătoare a 110 monede de aur, cu riscul închisorii.

„Gândul că aș putea ajunge la închisoare pentru așa ceva, ca în filme, mi se părea ridicol”, spune el. „Mehrieh este bun ca sprijin financiar pentru femeile dintr-o societate patriarhală ca Iranul, dar a ajuns un fel de afacere.”

Pledând că duce lipsă de mijloace, Sadegh a reușit să ajungă la un acord prin care să plătească echivalentul a 120 de monede de aur (36.000 de dolari) în rate de câte o monedă pe lună. Adică zece ani de plată în care va avea salariul înjumătățit de această obligație.

Dar la cinci luni după încheierea acordului, Sadegh, care a refuzat să i se publice numele de familie, a rămas fără slujba de fotograf.

Dar obligația de plată a rămas. Luna trecută nu a putut s-o achite și riscul ca el să ajungă la închisoare este foarte mare.

În prezent, 2.297 de bărbați se află la închisoare în Iran pentru că nu au putut să-și achite obligația de Mehrieh, potrivit cifrelor oferite de Autoritatea judiciară.

Pentru cei mai săraci, singura speranță de a scăpa este o ceremonie în care binefăcători înstăriți le plătesc datoriile, așa cum s-a întâmplat recent cu 1700 dintre ei la Teheran.

Situația tinde să se agraveze: pentru a obține mâna fetei dorite de băiatul lor, familiile promit un Mehrieh din ce în ce mai mare.

Așa s-a ajuns ca în prezent Mehrieh să ajungă un fel de amenințare a femeilor față de bărbați, care ajung victime ale unor extorcări nemiloase.

Ne puteți urmări și pe Google News