Camioane cu lemne oprite de un protest al activiștilor de mediu! Ce replică a avut Romsilva

Camioane cu lemne oprite de un protest al activiștilor de mediu! Ce replică a avut Romsilva

Un grup de activiști de mediu au organizat un protest împotriva defrișării pădurilor din România, mai multe camioane cu lemne fiind oprite în zona lacului Vidraru.

Activiștii de la Agent Green, printre care alpinişti şi oameni de ştiinţă, vor să tragă un semnal de alarmă referitor la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona lacului Vidraru, informează Digi24.ro.

La scurt timp de la protest, Romsilva a prezentat într-un comunicat poziția companiei referitoare la eveniment.

Astfel, Romsilva a precizat că transportul blocat de activiști este unul autorizat, iar zona în care s-a efectuat exploatarea este avizată favorabil de custodele sitului Natura 2000:

„Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din județul Argeș, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva precizează că autovehiculul cu numărul de înmatriculare AG-95-SRV, oprit de activiștii de mediu, desfășoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicația SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum și în ”Inspectorul Pădurii”, așa cum arată și capturile atașate.

În mod eronat, activiștii de mediu au anunțat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină.

Volumul de 17,82 metri cubi de lemne de foc, specia fag, transportat de autovehiculul înmatriculat AG-95-SRV provine din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcției Silvice Argeș, unitatea de producție (U.P.) VI Limpedea, actul de punere în valoare (APV) având numărul 912460.

Exploatarea s-a făcut legal, în baza autorizației 1089945 din 5 decembrie 2016.

Suprafața respectivă nu a fost inclusă în Studiul PIN MATRA 2001/018, așa cum, în mod eronat, au acuzat activiștii de mediu. Parcela respectivă a fost inclusă în Situl Natura 2000 RO SCI 0122 și exploatarea lemnului este avizată favorabil de custodele sitului respectiv.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a introdus până în prezent aproape 10.000 de hectare de fond forestier în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și continuă acest demers”, se arată în comunicatul Romsilva.