Îndiguirea și controlul lui Trump: Senatul American blochează orice tentativă de apropiere de Rusia | PULSUL PLANETEI

Îndiguirea și controlul lui Trump: Senatul American blochează orice tentativă de apropiere de Rusia | PULSUL PLANETEI

După ce Donald Trump și-a văzut ordinele executive atacate în justiție și desființate în curți federale, după ce fuseseră respinse de administrație și funcționari la aplicare, președintele SUA se confruntă cu noi probleme instituționale și de imagine, chiar la început de mandat:

 Congresul American a înregistrat două propuneri legislative pentru a realiza îndiguirea pornirilor excesiv de voluntare ale lui Trump, dacă ele ar viza apropierea de Mosova sau ridicarea sancțiunilor.

Astfel, în Senatul SUA există chiar o majoritate calificată cu care se poate trece și peste un eventual veto prezidențial, cu 67 de senatori pentru, în cazul proiectului de lege care vizează dreptul Congresului de a superviza orice inițiativă de ridicare a sancțiunilor la adresa Rusiei lui Putin. Legea prevede ca, în condițiile unei asemenea inițiative, Casa Albă să transmită Congresului, cu 120 de zile înaintea aplicării inițiativei, documentele care să probeze aplicarea de către Rusia a prevederilor Acordului de la Minsk, respectiv apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei (Donbas și Crimeea, deopotrivă, revenite sub controlul Kievului) dar și probe că responsabilii de atacul cibernetic și implicarea în alegerile prezidențiale americane au fost pedepsiți și măsurile luate ca un asemenea atac și ingerință în procesul democratic nu se vor repeta.

Propunerea este susținută de către un grup bipartizan de senatori, atât republicani, cât şi democraţi, între care republicanii Lindsey Graham, John McCain şi Marco Rubio și democraţii Ben Cardin, Sherrod Brown şi Claire McCaskill. Legea de revizuire a sancţiunilor contra Rusiei este menită să controleze măsurile coercitive ale Washingtonului împotriva Kremlinului. Proiectul de lege prevede ca, pentru orice ridicare a sancţiunilor impuse Moscovei, să fie „certificat” că această ţară a pus capăt oricărei acţiuni „destinate să submineze pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei”. De asemenea, se menţionează că „trebuie verificată încetarea atacurilor cibernetice contra Guvernului Statelor Unite şi contra cetăţenilor americani din partea Rusiei”.

Pe de altă parte, 10 senatori din ambele partide fac, în aceeași perioadă, lobby pentru ca o altă lege să intre la vot, respectiv o lege care ar impune un set complet și coerent de noi sancțiuni Rusiei vizând implicarea sa ilegitimă în alegeri, în mod specific. Și aici este vorba despre un efort bipartizan, incluzând membri ai Partidului Republican, cu precădere senatorul Cory Gardner de Colorado, unul din liderii grupului Republican.

Aceste măsuri de constrângere sau limitare a mișcărilor noului președinte american par să vină ca urmare a preocupării crescute în legătură cu gesture pripite, voluntare și mai puțin cugetate ale administrației, gesturi care trebuie ponderate și judecate de către Congres. În plus, mesajul venind de la Republicani de top lasă să se presupună că se constituie într-un avertisment, potrivit căruia Congresul nu este dispus să-i dea mână liberă președintelui, în aventuri care vizeză schimbarea relațiilor cu Rusia, atât timp cât asemenea pași nu ar respecta poziția puternică afirmată de către SUA și Congres privind dezacordul pentru acțiunile revizioniste și agresive ale Rusiei precum anexarea Crimeii, agresiunea militară din Donbas sau atacurile cibernetice în timpul alegerilor din SUA la adresa centrelor de contabilizare a voturilor, la nivelul a două state americane, ca să nu mai vorbim despre războiul informațional și spargerea serverelor Congresului Național Democrat, structura de conducere a partidului.

De altfel, Congresul a sancționat, prin vocea reprezentanților ambelor partide, orice referire la respectul lui Trump față de Putin sau comentariile președintelui american care au pus sub semnul egalității acțiunile violente ale Rusiei împotriva vecinilor săi sau crimele din Siria cu acțiunile militare americane din trecut. Și reacțiile Casei Albe însăși par să se contureze în același sens cu cel solicitat de către Senat, apărând noi probe, de la declarațiile în Consiliul de Securitate al noului reprezentant al SUA care condamnă Rusia la scrisoarea semnată de Trump către liderii baltici, ce subliniază atașamentul pentru integritatea teritorială a Ucrainei sau mesajul lansat pe surse către mass media, potrivit căruia în discuția telefonică cu Vladimir Putin, Trump ar fi anunțat că nu e mulțumit de noul acord nuclear Start (2010) care ar limita acțiunile și ar defavoriza SUA, un gest în sensul revizuirii fostelor acorduri cu câștiguri mai importante pentru administrația americană actuală decât cele din perioada Obama, considerată prea conciliantă și slabă cu Rusia lui Putin.