Darren White: „Dacă toate protestele se întâmplă acum, atunci Maior și Klemm au eșuat”

Darren White: „Dacă toate protestele se întâmplă acum, atunci Maior și Klemm au eșuat”

Fostul șef US Secret Sevice în România, Darren White, susține că, pe fondul protestelor, ambasadorii George Maior și Hans Klemm trebuie scoși din funcție. El adaugă, într-un interviu în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, că sistemul trebuie curățat de corupție și de politicienii care se folosesc de SRI și DNA pentru a-și înlătura adversarii

Darren White a petrecut 5 ani în România, în perioada 2009-2014, iar activitatea sa a constat în combaterea infracționalității informatice. Ulterior, el s-a ocupat și cu training-uri pentru poliție, judecători, procurori și crearea legăturilor cu autoritățile și magistrații din SUA.

- EVZ: Ce părere aveți despre ceea ce se petrece în ultima perioadă cu SRI, ținând cont că în urma dezvăluirilor fostul deputat PSD Sebastian Ghiță?

- Darren White: În general, aș cataloga abilitățile SRI ca fiind foarte bune, se pricep în profesia lor, dar politicienii îi întrebuințează în mod greșit. Ce vreau să spun este că în loc să-și facă treaba și să strângă informații pentru a proteja românii, complotează împotriva adservarilor politici. Își folosesc resursele să-și doboare adversarii politici, în loc să prindă teroriști. Asta lasă România vulnerabilă și susceptibilă la activități teroriste pentru că trebuie să urmeze ordinele politicienilor. Iar conducerea rea care există acum s-au folosit de aceste Servicii și resurse critice ca să își pună în aplicare agenda împotriva adversarilor politici. Nu li se dă voie săși facă meseria și sunt foarte pricepuți la meseria lor, dar își utilizează resursele să-și doboare adversarii politici în loc să protejeze România de terorism. Este rușinos. Toată lumea știe asta, dar doar dau din umeri: „Putem face asta pentru că nimeni nu ne trage la răspundere”.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Puteți nominaliza câțiva politicieni?

- Darren White:Uitați-vă la conducere și veți vedea exact cine face asta. Nu e un mare secret. Știm care este aparatul de conducere. Nu e un mare mister.

Protestele și ambasadorii

- Ce părere aveți despre protestele din România?

- Darren White: În opinia mea este dureros de evident că oamenii de rând din România sunt sătui de fraudă, corupție și aceste nedreptăți strigătoare la cer comise de guvernul murdar și corupt din România. (...) Dacă toate protestele din țara voastră se întâmplă acum, asta înseamnă că ambasadorul SUA din România, George Maior, și ambasadorul american în România, Hans Klemm, nu fac ceea ce ar trebui să facă. Acele proteste nu sunt acolo ca să-i ridice în slăvi. Ele indică un eșec zgomotos și amândoi ar trebui îndepărtați. Deci dacă se întâmplă sub mandatul tău, atunci ai eșuat.

- Ați spus că politicul se amestecă în Servicii și că ele colaborează cu DNA, iar unele dosare vizează ținte politice? O soluție pentru stoparea fenomenului?

- Darren White: Ar putea să avem nevoie de o reprezentare internațională care să ajute România să se scoată din aceste tranșee ale corupției, mitei. Chiar dacă acești oameni care își petrec vacanțele împreună, dacă fac parte din ceea ce e nevoie să fie curățat, atunci absolut. Trebuie să depășim momentul legat de cine cu cine își face vacanțele pentru că atunci când începi să cureți acel sistem, vor curăța și aceste presupuse întâlniri care au loc între oameni nepotriviți în împrejurări inadecvate. Dincolo de asta, încă e nevoie de o conducere pe care te poți baza, cu integritate. Integritatea, încrederea și nădejdea în ochii comunității internaționale. Asta trebuie să recapete România. Dacă amintești de România în orice împrejurare internațională, primul lucru care le va veni în minte este corupția, minciuna, furtul. Este rușinos, dar conducerii române nu-i pasă pentru că fluxul de bani curge către ei.

White: „Nu-mi pasă de vacanțele lui Coldea”

- Cum comentați informațiile oferite de Ghiță despre vacanțele făcute împreună cu familia generalului Florian Coldea în Toscana, la Disneyland Paris, și despre întâlnirile la care a participat și fostul director al SRI, George Maior, lucruri confirmate de actualul șef al SRI, Eduard Hellvig?

FOTO;Florian Coldea

- Darren White: Nu pot oferi o opinie pentru că nu știu faptele, nu știu cum ar fi relevant pentru problemele care se desfășoară în România. Când oamenii se duc în vacanțe sau sunt asociați cu oameni cu un caracter îndoielnic, dincolo de toate acestea, la sfârșitul zilei cine ia apărarea românilor care nu au o voce? Cine este în poziție de conducere ca să ia decizii care să scoată la suprafață corectitudinea, soluții și suport economic pentru cei care nu au mijloace de trai. Dacă e cineva în vacanță cu altcineva la Disneyland, nu-mi pasă nici dacă se duc pe Lună împreună. Vreau doar să știu cine îi ajută pe românii săraci. Unii care se împroașcă cu noroi unul pe celălalt, lasă-i să își rezolve singuri disputele, dacă asta vor, dar la sfârșitul zilei avem nevoie de o conducere responsabilă, de oameni cărora să le pese și de altcineva decât de ei înșiși. Oameni care vor fi trași la răspundere, cum ar fi în Parlamentul vostru care e împânzit de fraudă, corupție și mită. Nu are legătură cu cine își face vacanțele în Disneyland, ci cu o conducere potrivită care va scoate România din tranșeele corupției și mitei.

Despre legea grațierii și OUG 13

- Cum vedeți legea grațierii în România și OUG care modifică legislația penală? Credeți că ar revolva problema aglomerării în penitenciare?

- Darren White: Deoarece credibilitatea sistemului judiciar din România este foarte îndoielnică, foarte suspect față de oamenii care n-au resursele necesare să mituiască pentru a scăpa de pușcărie, nu este niciun element de corectitudine. Sunt sigur că închisorile sunt suprapopulate, dar sunt suprapopulate cu oameni săraci care nu au mijloacele necesare să lupte în justiție sau care nu au posibilitatea să mituiască un judecător sau un procuror. Este un eșec de la bun început. Este doar un nou sistem pentru a-și scoate din închisori prietenii care pot plăti. Dacă este să comiți infracțiunea în România, atunci trebuie să fii tras la răspundere, dar trage-i pe toți la răspundere.

„Nu știu dacă Laura Codruța Kovesi are cetățenie americană”

- Credeți că Laura Codruța Kovesi ar trebui să demisioneze din funcția de șef al DNA, în urma dezvăluirilor lui Ghiță?

- Darren White: N-ar fi corect de nicio parte să comentez, pentru că nu am date factuale. Deci din corectitudine față de oricine este implicat n-ar fi corect din partea mea să comentez asupra acestui lucru. Nu știu legitimitatea acuzațiilor, deci n-ar fi corect să comentez.

Despre Black Cube

- Ce opinie aveți despre dosarul Black Cube? Știți despre Black Cube?

FOTO: Darren White, alături de Laura Codruța Kovesi la Sibiu, în 2010, niște poze despre care presa a spus că sunt controversate

- Darren White: Am auzit câte ceva despre asta. Cu siguranță vă pot spune că nu știu suficiente lucruri ca să pot face vreun comentariu decisiv. Nu știu cât de demn de încredere este. Aud tot felul de zvonuri și nu-mi place să comentez despre zvonuri. Deci e un subiect de care nu mă voi atinge, doar pentru că nu știu suficient despre asta în așa fel încât să fac o declarație inteligentă.

Despre cetățenia americană, Coldea și Kovesi

- Ghiță a susținut că Coldea și Kovesi au și cetățenie americană? Ce opinie aveți?

- Darren White: Aș spune că dacă asta s-a întâmplat, probabil s-a întâmplat, dacă, este un mare „dacă” s-a întâmplat, probabil a fost după ce am plecat din România. Cred că ar fi treaba mea să știu despre o astfel de afacere. Dacă s-a întâmplat cât timp am fost acolo, am fost acolo până în februarie 2014, deci din nou cred că e mai mult o ceartă politică. Nu-mi place să speculez dar, din câte știu eu, cel puțin până în februarie 2014 încă era acolo și eram în funcție. Sunt destul de sigur că aș fi știut despre asta. Ar trebui să fie o metodă prin care să poată fi verificat acest lucru, pentru că ar trebui să fie în dosarele publice din România dacă un oficial de rang înalt ar cere cetățenie americană.

- Ghiță a dezvăluit că șeful stației CIA din România, Karl Schwab, ar fi șeful direct al d-nei Kovesi. Cum comentați?

- Darren White: Nu mi se pare că merită un răspuns. Nu e un lucru prea responsabil din partea lui și este o reflecție a alegerilor sale care lasă de dorit. În opinia mea, afirmația lui nu are nicio bază factuală. E cam ridicol.

Evoluția României în administrația Trump

- Cum vedeți relația României cu Statele Uniteîn administrația Donald Trump?

- Darren White: După cum vă puteți da seama și din ceea ce apare în presă, nu ne putem baza complet pe tot ce apare în mass-media, dar gândiți-vă în felul următor: noul președinte își ține promisiunile din campanie. Până acum a fost consecvent cu ceea ce a spus că va face legat de problemele imigrației, despre comerț și cele internaționale. Și sper că România este sus pe acea listă în ceea ce privește de a trage răspundere partenerii noștri internaționali. Nu se va întâmpla peste noapte, dar cu conducere americană determinată și puternică acolo și prin aducerea partenerilor noștri internaționali care să fie o forță a pârghiei acelei corupții adânc înrădăcinate în țara voastră, cred că în timp o să facă diferența, va face România mai puternică, o va face mai credibilă în ochii partenerilor internaționali.

FOTO; Chiar dacă Guvernul a abrogat OUG 13, oamenii continuă să iasă în stradă la proteste FOTO: MARIUS VLAD

- Cum va colabora NATO mai departe?

- Darren White: Acesta este un subiect de care o să stau deoparte pentru că actuala noastră conducere a sugerat că NATO trebuie să fie mai puternică, trebuie să fie mai mult un broker al puterii. Deci, nu toți membrii NATO poate nu-și îndeplinesc obligațiile. Vrei să călărești în spatele SUA și să spui „lăsați-i pe americani să se ocupe de asta”. Nu va mai merge acest lucru. Asta spune noua conducere și sunt de acord. A trage pe toată lumea la răspundere, inclusiv România, asta va face ca lucrurile să funcționeze. N-o să te poți retrage din asta, România și să zici că americanii vor rezolva situația. Nu, te vei ridica și își vei conduce țara. Noi te vom sprijini atâta timp cât te îndrepți în direcția potrivită.

Ambasador la București

- Ce perspective aveți pe viitor? Au legătură cu țara noastră?

- Referitor la România, nu e vorba despre Darren White, ci despre oamenii care nu pot vorbi pentru ei înșiși. Eu pot sta aici confortabil în casa mea din SUA. Nu e ceva de care am nevoie, pentru că nu este vorba despre mine, ci despre a face ceea ce trebuie pentru oamenii săraci din România care nu au o voce. Pentru că am trăit și muncit acolo, mi-am dedicat 5 ani din viață, sunt atașat de țară, de oamenii care nu pot vorbi pentru ei înșiși. Acesta e scopul meu. Nu caut un câștig personal, dar când datoria mă cheamă, dacă e o datorie față de Guvernul meu, un angajament față de corectitudinea și dreptatea din România, atunci n-am nimic împotrivă.

- Dacă vi s-ar propune să fiți următorul ambasador al SUA la București, ați accepta?

- Ne cam precipităm, dar dacă mi-ar propune să fiu ambasadorul SUA în României aș ajunge acolo la noapte, pregătit să mă apuc de muncă.