A 7- a zi de lupte între Puteri. PSD dă în clocot, PNL se pregătește să ia spuma

A 7- a zi de lupte între Puteri. PSD dă în clocot, PNL se pregătește să ia spuma

O parte din cele mai puternice organizaţii judeţene ale PSD pregătesc mitinguri de susţinere a Guvernului, în ciuda interdicţiei preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Premierul Sorin Grindeanu aşteaptă demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache

Manifestațiile împotriva Guvernului au scindat PSD între artizanii unui miting de susținere a Cabinetului Grindeanu și refuzul categoric al lui Liviu Dragnea de a-i scoate pe pesediști în stradă. Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că se desparte de opinia preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, care nu acceptă ieşirea în stradă a simpatizanţilor Guvernului.

„Mâine, poimâine, aş dori să-i convoc pe toţi preşedinţii noştri din judeţ pentru a lua o decizie de a face un miting, nu noaptea, nu dimineaţa, ci legal, cu avizul Primăriei. Vrem să dăm un exemplu în paralel cu ceea ce s-a întamplat la Guvern. Avem oameni care respectă legile statului şi democraţia, votează şi trebuie să se audă şi vocea acestor oameni”, a spus Buzatu pentru EVZ. „Cred că şi alte organizaţii gândesc la fel ca noi”, a adăugat el.

„Să fie civilizat!”

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă ar trebui ca susţinătorii Guvernului să iasă în stradă, preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat şi el pentru EVZ: „Cum să nu? Dar trebuie să avem răbdare şi să fie totul legal, trebuie să fim civilizaţi şi să nu fim noi cei care provoacă o tensiune şi o escaladare”. El a adăugat că aşteaptă o decizie de la centru dacă va scoate PSD-iştii la miting.

Şi Doljul ar putea să iasă în stradă pentru Guvern. Fostul primar al Craiovei, ministrul Lia Olguţa Vasilescu, a cerut ferm un miting al „ciumei roşii care aplică cel mai bun program de guvernare”.

Fără lalele

Deputatul bucureştean Liviu Pleşoianu (PSD) a spus că nu poate fi de acord cu „strategia falimentară” a partidului de a lupta cu „lalele în mâini” şi că va exista un miting în Capitală. „Vom face totul ca la carte, totul va fi organizat, autorizat, iar dacă va fi vreun incident va fi responsabilitatea dl. Klaus Werner Iohannis”, a declarat el.

Ca la fotbal

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose crede că partidul nu ar trebui să intre într-un „concurs de susţinere”. „Da, sunt oameni care sună, ne zic «Nu se poate aşa, şi noi existăm », dar lucrurile astea, care suntem mai mulţi, se tranşează din 4 în 4 ani, la vot. Şi la fotbal, nu câştigă neapărat cine are galeria mai mare”, a spus Tudose pentru EVZ.

Dragnea şi Grindeanu cer linişte

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, că „escaladarea susţinerii de o parte sau de alta” nu este „benefică” pentru România. „Încep să devină vizibile două tabere. Eu i-aş îndemna şi pe unii şi pe ceilalţi la calm”, a spus el. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu acceptă vreun miting PSD în teritoriu. „Nu am de gând să scoatem în stradă un milion de oameni, pentru că ar fi o luptă între români și așa ceva nu accept”, a explicat acesta.

Infiltraţii din PSD

Social-democraţii vor verifica existenţa unor „persoane infiltrate” în conducerea partidului de către preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, problema a fost ridicată în partid atât de parlamentari, în şedinţele oficiale, cât şi în discuţii particulare.

Vânt de „divorţ”

Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au respins, ieri, informaţiile apărute în mediul politic potrivit cărora ar exista un conflict între cei doi din cauza OUG 13. Premierul a spus că totul este o „speculaţie”, iar Dragnea a asigurat că Grindeanu are „totala” sa susţinere. În mediul politic s-a rostogolit zvonul că Grindeanu ar fi vrut abrogarea OUG 13 cu mai multe zile în urmă, dar Dragnea nu ar fi fost de acord.

Scântei la vârful Coaliţiei

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE a semnat, ieri, un Regulament de funcţionare potrivit căruia orice decizie privind aplicarea programului de guvernare este lovită de nulitate dacă nu poartă semnătura tuturor celor trei preşedinţi – liderul PSD, Liviu Dragnea, şi copreşedinţii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Din forul de conducere al Coaliţiei va face parte şi premierul Sorin Grindeanu. Surse din coaliţie au relatat EVZ că măsura a fost solicitată de ALDE, după ce mai multe decizii politice legate de OUG 13, privind modificarea Codurilor penale, au fost luate exclusiv de către Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, fără ca liderii ALDE să fie consultaţi sau informaţi. „Nu are rost să ne mai uităm în urmă, trebuie să ne uităm înainte. Nu vreau să mă mai uit în urmă, vreau să fim constructivi”, a declarat Daniel Constantin, întrebat dacă liderii ALDE au fost consultaţi cu privire la OUG 13. El a recunoscut că „au apărut situaţii în care nu am discutat poate la timp anumite aspecte”. Potrivit acestuia, coaliţiile au funcţionat „când n-a fost loc de interpretări”.

Florin Iordache, pe făraş

Premierul Sorin Grindeanu aşteaptă, până joi, demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, au relatat ieri surse guvernamentale pentru EVZ. În caz contrar, Grindeanu îl va demite din funcţie pe Iordache, măsura fiind agreată inclusiv de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit surselor citate. Ministrul Justiţiei este acuzat în Guvern și în PSD că nu a ştiut să comunce prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale, fapt care a dus la amplificarea criticilor la adresa Guvernului. Viitorul ministru al Justiţiei va fi ales tot din rândurile PSD, mai spun sursele citate. În discuţiile cu Sorin Grindeau, ne-au relatat surse social-democrate, Florin Iordache a spus că nu vrea săşi dea demisia din moment ce a existat urgenţa punerii în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR.

PNL se pregătește să ia spuma

Opoziția profită de valul de nemulțumire care a scos în stradă sute de mii de persoane. PNL și USR susțin că sunt vocea în Parlament a protestatarilor, demers prin care speră să crească în ochii electoratului. Ei cer în cor demisia lui Grindeanu, Iordache și Dragnea

Primul pas al PNL și USR, după adoptarea OUG 13/2017, a fost inițierea moțiunii de cenzură „Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România”, susținută și de PMP. Textul acesteia a fost prezentat de liberali, ieri, în Parlament. Aceștia au purtat banderole albe pe care scria „demisia” cu litere mari, roșii. „Admitem faptul că sunteţi în situaţia ingrată de a răspunde comenzilor venite pe linie de partid şi a trebuit să daţi curs solicitării directe a şefului dvs, Liviu Dragnea, pentru a-l face scăpat de la o eventuală condamnare cu executare viitoare. Cu toate acestea, trebuie să vă asumați eroarea de a adopta aceste acte normative și să plecați acasă!”, se arată în document.

FOTO: Liberalii sunt solidari cu românii care protestează în toată țara împotriva PSD și speră totodată să recâștige încrederea electoralui FOTO: MARIUS VLAD

Opoziția știe că inițiativa nu are nicio șansă să fie adoptată de Parlament, majoritatea fiind deținută de PSD și ALDE. De altfel, liderul PNL, Raluca Turcan, a recunoscut că rostul moțiunii este de a atrage atenția opiniei publice.

PNL, întârziați la proteste

USR-ul lui Nicușor Dan a luat-o înaintea celorlalte formațiuni din Opoziție, fiind primii care au protestat în Parlament la toate ședințele aleșilor de când a fost adoptată OUG 13. Înarmați cu pancarte, ei i-au întrerupt conferința de presă ministrului Justiției, Florin Iordache, vociferând constant și cerându-i demisia. Mulți parlamentari USR au dormit zile în șir în sala de plen a Camerei Deputaților, în semn de protest. Ieri, Mihai Goțiu a dormit și în timpul ședinței de plen, un video cu el devenind viral. „Mă oboseşte această procedură a bugetului, care e o cacealma. Dacă o să mi se mai facă somn, o să mai dorm”, a spus el ulterior.

Deși la nivel declarativ, liberalii solicitau constant abrogarea OUG 13 care modifică legislația penală și demisia Guvernului, ei s-au alăturat mai târziu protestului USR.

USR, vocea străzii

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a spus, ieri, că prin continuarea procedurii legislative obişnuite pentru Ordonanţa 14, care o abrogă pe cea cu numărul 13, majoritatea parlamentară dovedeşte că nu înţelege ceea ce vrea cu adevărat populaţia care protestează în stradă. „Colegii mei au propus în Birourile permanente reunite ca cele două ordonanţe care au stârnit acest uriaş protest să fie retrase definitiv prin votul Parlamentului. Majoritatea dovedește că nu înțelege ceea ce vrea cu adevărat populația care a ieșit să protesteze în stradă”, a afirmat liderul USR.

FOTO: USR nu va participa la consultările cu Grindeanu, pentru că premierul nu are legitimitatea de a conduce discuții cu partidele FOTO: MARIUS VLAD

PNL cere demisia lui Grindeanu, care „s-a comportat incorect faţă de miile de români care respectă legea şi vor un tratament egal în faţa legii”, după cum a afirmat Raluca Turcan. Liberalii vor și demisiile ministrului Justiției Florin Iordache și a lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților. „Din nefericire, domnul Dragnea demonstrează prin fiecare apariţie, cuvânt, că nu a înţeles nimic din ceea ce aşteaptă şi solicită românii” a spus Turcan.

PNL n-ar exclude guvernarea

Întrebată dacă PNL este pregătit să vină la guvernare, Turcan a susţinut că ar fi lipsit de realism şi onestitate ca un partid de 20% să pretindă să vină la guvernare. „PSD – ALDE au majoritate (…) Dacă această majoritate se va schimba, atunci PNL va vorbi despre preluarea guvernării”, a adăugat însă preşedintele interimar al PNL.

Raluca Turcan i-a taxat pe cei care spun că liberalii nu recunosc rezultatul alegerilor. „Nu se poate ca o mână de potentaţi să aibă întru totul în arsenalul lor România şi instituţiile democratice din România”, a spus ea.

OUG 14, dezbătută de urgență

Parlamentarii USR au cerut, ieri, dezbaterea în regim de urgenţă a OUG 14/2017, care abrogă modificarea Codurilor penale, și retragerea proiectului de lege a graţierii. Solicitările au fost însă respinse, iar USR știa că se va întâmpla acest lucru, PSD și ALDE fiind majoritari.

Iohannis, în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis se va adresa Parlamentului, astăzi, urmare a modificărilor aduse legislaţiei penale și evenimentele pe care acestea le-au generat. El a transmis, vineri, preşedinţilor celor două Camere o scrisoare în care arăta că doreşte să se adreseze Parlamentului pe 7 februarie. Ieri, Tăriceanu i-a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi cere să vină să lămurească public legătura dintre servciile secrete şi instituţiile din Justiţie, avertizându- l că tăcerea nu va face altceva decât să îl incrimineze.

Suspiciunile lui Ţuţuianu

Şeful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a declarat, ieri, că va cere SRI răspunsuri cu privire la suspiciunile sale că multinaţionalele ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale. El a anunţat, vineri, că a trimis o scrisoare şefului SRI, Eduard Hellvig, prin care îi solicită acestuia o informare referitoare la patru aspecte legate de protestele de stradă. Ţuţuianu a precizat că Eduard Hellvig şi ministrul de Interne, Carmen Dan, au fost invitaţi la Comisia SRI pentru discuţii referitoare la proteste.