Greșelile care au costat 14 vieți. „Hotelul morții” era construit în calea avalanșelor!

Greșelile care au costat 14 vieți. „Hotelul morții” era construit în calea avalanșelor!

Presa italiană titrează că hotelul din Parcul Național Gran Sasso, care a fost distrus, acum o săptămână, de o avalanșă, ar fi fost construit în gura unui canion, unde se adună și se depun, natural, aluviunile de pe crestele din jur. În plus, a apărut și înregistrarea primului primei convorbiri dintre funcționara de la serviciul de urgență și bărbatul care a dat alarma, care dovedește că ajutoarele au fost trimise târziu la locul tragediei

E un miracol că 11 oameni, printre care și românca Adriana Vrânceanu, soțul și copiii ei, au supraviețuit, în tragedia de la hotelul Rigopiano. Potrivit agenției ANSA, în seara zilei de 18 ianuarie, circa 120.000 de tone de zăpadă au luat-o la vale cu aproape 100 de kilometri la oră. Impactul a fost atât de puternic, încât cele două clădiri ale complexului au fost mutate zece metri mai în față. Din seara fatidică, sute de pompieri, salvamontiști și militari sapă încontinuu sperând să mai găsească supraviețuitori. Din păcate, numărul morților a ajuns deja la 14, iar 15 persoane sunt încă de negăsit.

FOTO; Hotelul Rigopiano a fost ridicat într-o zonă periculoasă

„Au fost sechestrați și uciși!”

Ancheta deschisă de carabinieri scoate la iveală detalii halucinante. După ce am aflat că meteorologii anunțaseră cu două zile înainte că e „pericol iminent de avalanșă” și că managerul hotelului ceruse disperat să intervină de urgență, cu câteva ore înainte de dezastru, anchetatorii vorbesc tot mai des de ucidere din culpă.

Din mai multe motive. Pentru că clienții hotelului nu au putut coborî în oraș, drumul de acces fiind blocat de nămeți, pentru că primul apel la serviciul telefonic a fost ignorat, ajutoarele fiind trimise mai târziu decât trebuia, dar și pentru că hotelul Rigopiano era construit fix în calea avalanșelor!

„Au fost obligați să rămână în hotel împotriva voinței lor! (...) Aveau bagajele gata făcute.(...) Au fost uciși!” – acuză tatăl lui Stefano Feniello, unul dintre dispăruți, angajații hotelului și autoritățile. Și nu e singurul. Chiar Giampiero Parete, soțul Adrianei, povestea imediat după tragedie, pentru La Repubblica: „Am vrut să plecăm, miercuri după prânz, noi și încă o familie, dar neau întors din drum. Era blocată șoseaua cu zăpadă”.

În afară de asta, în momentul tragediei, blocat fiind sub zăpadă, în mașină, Giampiero Parete a reușit să-l contacteze pe profesorul Quintino Marcella și să-l roage să dea alarma. Omul a sunat la Serviciul de Urgență, dar funcționara care i-a răspuns i-a replicat. „Povestea asta o tot aud de dimineață! E alarmă falsă! Pompierii au verificat și nu e nicio problemă la Rigopiano. (...) Doar e strada înzăpezită!”. Și-a închis! Abia la al doilea apel, după 10 minute, a dat alarma!

Amplasat în calea viiturilor

A treia ipoteză este și mai gravă! Pe forumul italian H2O, geologi, speologi și ingineri susțin că cele două clădiri ale c o m p e x u - lui Rigopiano erau construite, de fapt, în gura unui canion, unde se depun aluviunile revărsate de pe creste. Adică, fix în calea avalanșelor, a viiturilor și a alunecărilor de teren.

Ipoteza este confirmată de șeful Ordinului Geologilor din Toscana, Maria Teresa Fagioli, care spune că „Stațiunea a fost construită într-o zonă de risc”, notează La Repubblica. „Martori” sunt două hărți, cea geomorfologică a bazinelor hidrografice ale regiunii Abruzzo, din 1991, și cea hidrogeologică a Consiliului Regional, din 2007. Ambele arată că zona unde era hotelul e un spațiu în care se depune tot ce alunecă de pe creste. Iar hotelul nu era nou! A fost ridicat la începutul anilor 2000, pe locul unde, din anii ’70, exista o cabană.

„Faptul că a existat mai întâi o structură mai mică, nu contează” - explică Augusto De Sanctis, unul dintre comentatorii de pe Forum H2O - „pentru că aceste dezastre pot să se repete la mai multe zeci de ani distanță unul de altul”.

E ca în cazul inundațiilor neobișnuite, care se pot produce în același loc și la distanțe de 50, 100, ba chiar 500 de ani distanță, în exact același loc, explică jurnaliștii de la La Repubblica.

Românca și copiii ei, externați

Românca Adriana Vrânceanu, fetița ei Ludovica (6 ani), fiul Gianfilippo (8 ani) și soțul Giampiero Parete, care au supraviețuit miraculos tragediei, au fost externați, ieri dimineață. Femeia a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj scurt, dar emoționant! „Vă mulțumesc din toată inima că v-ați rugat pentru familia mea!”, a scris Adriana Vrânceanu. „Mulțumesc tuturor! Vă îmbrățișez” a scris și soțul ei, Giampiero Parete, pe propria pagină.

 

Ne puteți urmări și pe Google News