A doua zi după proteste, poporul a fost chemat să arbitreze lupta între Palate. Klaus Iohannis iese la bătaie și cere referendum
- Carmen Vintil ă
- 24 ianuarie 2017, 00:00
Protestul de duminică seara din Piața Universității la care a participat șeful statului a aprins scena politică. După ce, duminică seara, liderul PSD Liviu Dragnea a scris pe Facebook că s-a întors din SUA și l-a găsit pe Klaus Iohannis în fruntea unei mineriade, aseară președintele a anunțat că vă convoca un referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală
Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă - auzi, aberație - , este lovitură de stat. Cetățenii, să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de graţie statului de drept din România”, a declarat, aseară, Klaus Iohannis. El a susținut că oamenii au ieșit în stradă pentru că, după ce în campanie PSD și ALDE au promis bunăstarea românilor, când au ajuns la guvernare „s-au apucat să umble la legislația penală, pentru a-şi curăţa dosarele lor”.
FOTO: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că politicienii se ocupă, în prezent, „de graţierea propriilor dosare”
Iohannis a ținut discursul la Cotroceni în fața oaspeților săi, printre care președintele Academiei Române și Patriarhul pe care-i chemase pentru a comemora Mica Unire, șeful statului fiind plecat astăzi la Strasbourg. „Ce generaţie de politicieni am avut atunci, după Mica Unire! Oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume, şi ce politicieni avem astăzi. O coaliţie, aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului Penal”, a spus, ironic, Iohannis.
„Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă naţională. Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD şi atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă”, a anunțat Iohannis.
Constituția prevede la articolul 90 că „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”.
Nu este exclus însă ca Guvernul să i-o ia înainte președintelui și să convoace, zilele acestea, o ședință în care să adopte ordonanțele de urgență pentru grațiere și modificarea codurilor penale.
Cum se poate organiza referendumul
Potrivit Legii 3/2000, preşedintele, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional. Parlamentul are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care Legislativul nu răspunde, sau răspunde negativ, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită. Stabilește obiectul şi data referendumului naţional prin decret. Se desfășoară referendumul, iar când rezultatele pentru validare ajung la CCR, aceasta poate decide dacă este sau nu constituțional.
Șase plebiscituri în 26 de ani
● Primul referendum a fost în 1991, populația fiind chemată la vot pentru aprobarea prin plebiscit a Constituției României.
● În 2003 s-a organizat alt referendum pentru modificarea Constituției.
● A urmat, în 2007, alt plebiscit, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
● În același an, 2007, oamenii au fost invitați la urne să voteze pentru schimbarea sistemului de vot de la cel pe liste, la uninominal.
● Doi ani mai târziu, în 2009, poporul a fost chemat la urne să se afle dacă este de acord cu reducerea numărului de parlamentari.
● În 2012, națiunea a fost iar consultată, tot pentru demiterea lui Traian Băsescu, din aceeași funcție de șef al statului.
Spre deosebire de plebisciturile precedente, următorul va fi validat dacă la urne se vor prezenta 30% plus unul din numărul de alegători înscriși pe liste, față de 50% plus unul, cum a fost până acum. (Mihnea Petru-Pârvu)
Dragnea: Și eu și Grindeanu știam de acest scenariu
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost invitat aseară la România TV unde, a declarat că și el și premierul Grindeanu știau de acum două săptămâni de planul lui Iohannis de a organiza referendum, acesta fiind și motivul pentru care s-a dus la ședința de Guvern. „Planul lui Iohannis este să dea jos Guvernul până în vară”, a spus Dragnea.
El a vorbit și despre vizita în SUA. „Oamenii de acolo au vrut să vorbească cu noi. Normal că nu m-am dus să vorbesc despre mine sau premierul Grindeanu sau să spunem ce băieți frumoși suntem noi. Oriunde merg în lume vorbesc despre România. Am auzit că am plătit 1 milion de euro ca să fac fotografii cu președintele Donald Trump. Sper că această prostie și aceste informații să nu ajungă în SUA. Există o lege în SUA care interzice oricărui străin să facă astfel de plăți. O să-i ajut să alimenteze această minciună în instanță.
În instanță vor avea toate șansele să documenteze și să demonstreze că eu am dat 1 milion de euro. Trebuie să fi prost ca să crezi așa ceva”, a declarat Dragnea. (Ana Petrescu)