Declaratia halucinanta a unui analist in scandalul incendiului din Clubul Bamboo: „Pentru cine nu pricepe ce i se intampla, istoria se repeta degeaba“
- Ciprian Constantin
- 22 ianuarie 2017, 14:54
Analistul politic Alina Mungiu-Pippidi intervine în scandalul momentului, provocat de incendiul din clubul Bamboo și explică cine este vinovat de această tragedie
„Iarăşi a fost mai rapid focul decît comisia de tăiat hîrtii. Paisprezece luni după Colectiv sau aproape, a ars clubul Bamboo, a doua oară în istoria sa, de altfel.
Fiind la o clasă socială mai de sus, extinctoarele au mers şi deocamdată sunt numai răniţi. Zeci de răniţi. Iarăşi s-au aprins artificii şi ţigări neautorizate, deşi data trecută s-a făcut totul ca să se dea vina pe spitale, pe ambulanţe, pe Arafat, pe oricine a făcut totul ca să-i ajute pe răniţi, numai pe cei care au dat foc sau se duc în locuri unde se aprind artificii în interior ca regulă, nu.
Am trîntit primarul, şi chiar şi guvernul, au venit alegerile şi noroc cu tribunalul că nu l-a lăsat pe primar să candideze din nou, că lumea îl alegea. S-a descoperit cu acea ocazie că autorizaţiile se dau nu după vreun control, ci după o declaraţie pe proprie răspundere a cui găzduieşte focul că focul nu arde, ca să meargă afacerile şi să avem cît de cît un PIB oarecare.
Că într-o ţară reformată de tehnocraţi şi condusă de politicieni ISU are mult timp liber şi aprobă mai întîi planurile cui nu are autorizaţie de funcţionare, ba chiar nici nu există, că nu a fost construit, neavînd autorizaţie de construcţie. Controlul nu a ajuns din 2005, cînd a ars data precedentă, şi în intervalul ăsta corupţia nu a omorît pe nimeni, ba chiar au prosperat mulţi, pe lîngă cei şi mai mulţi care s-au distrat, că nu poţi să munceşti tot timpul sau să fii încrîncenat. Patronul din 2005, un domn Botezatu, a declarat că focul a fost pus. Nu s-a făcut niciodată lumină cine l-ar fi pus“. Citeste mai mult AICI.
Cine e Alina Mungiu-Pippidi
Este președintele celui mai cunoscut think tank din România, Societatea Academică din România (SAR), și inițiatorul platformei civice România Curată. Ca politolog, având ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea, elaborează de mai mulți ani capitolul dedicat României din raportul anual Nations in Transit al Freedom House. A predat la Universitatea din București și la SNSPA, iar din 2007 conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance din Berlin. În 2012 a fost cooptată în prestigiosul think tank European Council on Foreign Relations.
Alina Mungiu-Pippidi este de asemenea activist civic: a participat în 1990 la protestele din Piața Universității, a inițiat și a condus Coaliția pentru un Parlament Curat, care a dus în 2004 la eliminarea pe criterii de integritate morală a 98 de candidați de pe poziții eligibile pe listele de candidați la Parlament. În 2007 a organizat împreună cu Radu Filipescu o manifestație de susținere a Monicăi Macovei, care fusese demisă de la Ministerul de Justiție.
Scrie în limbile română, franceză și engleză, iar cărțile și articolele sale au fost traduse în mai multe limbi. A predat și a conferențiat pe teme legate de tranziția lumii postcomuniste în mai multe universități, printre care Harvard, Stanford, Princeton și Oxford.