Petre Roman, despre ”MINERIADĂ”: ”Asociația 21 Decembrie, împreună cu altă asociație, au zis nu acordului și s-a năruit șansa rezolvării pașnice”
- Ana Alexa
- 17 ianuarie 2017, 14:43
Inculpat în mod oficial în dosarul Mineriadei, pentru infracțiuni contra umanității, Petre Roman, care era premier la acea vreme, a declarat pentru Evenimentul zilei că dacă protestatarii respectau acordul încheiat cu Guvernul și deblocau traficul în Piața Universității, ”în ziua de 11 iunie 1990 nu se mai întâmpla absolut nimic”. ”Asociația 21 Decembrie, împreună cu altă asociație, au zis nu acordului și s-a năruit șansa rezolvării pașnice”, a precizat fostul premier.
Petre Roman, a fost audiat la Parchetul General în dosarul ”Mineriadei”. Întrebat, într-un interviu anterior acordat EvZ , despre audierile în controversatul dosar al Mineriadei, fostul premier al României a avut de precizat două lucruri.
”Unu: în ziua de 11 iunie 1990 am decis să dăm curs cererii repetate formulate de Ministerul de Interne de a debloca traficul în Piața Universității. Atât. Nu se punea problema că protestatarii care mai rămâseseră acolo nu au voie să protesteze. Un singur lucru nu aveam voie: să blocheze traficul, care era blocat din aprilie și noi eram deja în iunie”, potrivit lui Petre Roman.
În aceeași zi, a povestit fostul premier, cei din Piața Universității au făcut un marș până la Guvern. ”Eram în momentul ăla la Cotroceni și m-a sunat viceprim-ministrul Anton Vătășescu și mi-a povestit situația. Împreună cu Sever Georgescu, secretar general al Guvernului, i-a primit pe reprezentanții protestatarilor, au discutat și au căzut la pace. S-a stabilit, printr-un acord, că traficul se permite, iar ei dacă vor să protesteze, treaba lor. S-au întors în Piața Universității, au prezentat acordul și Asociația 21 Decembrie, împreună cu altă asociație, au zis nu și s-a năruit șansa rezolvării pașnice. Nu s-ar fi întâmplat nimic”.
Acesta a mai spus că Asociația 21 a fost implicată în violențele grave, cu cocktail Molotov, care au fost ulterior. ”Acesta este un fapt. Îi știu și procurării. Dacă pe 11 iunie acordul cu Guvernul era respectat nu se mai întâmpla absolut nimic”, a ținut Roman să sublinieze.
Și a doua precizare: ”Până la urmă, ce s-a întâmplat în 13 iunie, până au venit minerii, dar și ulterior, s-a întors împotriva mea. Dovada e ce s-a întâmplat la sfârșitul lui septembrie 1991. Cei care i-au mânat pe mineri din Valea Jiului în nopatea de 13 spre 14 iunie sunt aceeași care le-au pregătit venirea în 24 septembrie”.
Întrebat cine sunt cei la care face referire, Petre Roman a răspuns fără ezitare: ”Securitatea. Cine îi controla, cine îi conducea – asta aș vrea să aflu și eu. Asta înseamnă pentru mine adevărul despre Mineriadă”.
Petre Roman este acuzat de infracțiuni contra umanității în dosarul „Mineriadei”. În același dosar, mai sunt cercetaţi penal, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru – fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu – fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.
Potrivit procurorilor, în perioada 11 - 15 iunie, inculpații au decis, organizat și coordonat un atac sistematic impotriva manifestanților din Piața Universității.
Luni, a fost audiat la Parchetul General și Ion Iliescu. Fostului președinte i s-a adus la cunoștință faptul că este inculpat în dosar.