Cum ne putem face Crăciunul mai frumos? Cu românul la psiholog

Cum ne putem face Crăciunul mai frumos? Cu românul la psiholog

Mai sunt șapte zile până la Crăciun și, odată cu această perioadă a anului, începe agitația. Agitație este pe străzi, prin magazine, dar și în sufletul multora. În perioada asta a anului ne amintim brusc că suntem singuri, că nu suntem împliniți și încet, încet, experimentăm depresia sau anxietatea.

Crăciunul este cea mai iubită sărbătoare din an, pentru că este o sărbătoare a nașterii Mântuitorului, a unui nou început, iar prezența „Moșului Crăciun” încă din copilărie ne lasă o portiță deschisă spre inocență, gândire magică, miracole și ne aduce mai aproape de copilul interior din fiecare din noi.

Așa se face că avem de ales dacă în perioada aceasta ne lăsăm copleșiți de gânduri negative, de stări de vinovăție sau de singurătate sau dacă alegem să trăim conectați la ce avem și la ce ne aduce prezentul. Riscăm să fim fericiți dacă alegem să trăim „aici și acum”.

Timpul petrecut cu familia. Știu că sună banal sau plictisitor pentru cei dornici de acțiune, însă este o adevărată bogăție să petrecem câteva ore alături de întreaga familie. Cu bune și cu rele purtăm în noi „bucăți” din fiecare membru al familiei noastre și ar trebui să ne bucurăm de prezența fiecăruia atât cât suntem în viață și cât membrii familiei noastre sunt în viață.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bucurați-vă de aspectele culinare ale sărbătorilor. Ne place sau nu, Crăciunul înseamnă mese bogate, miros de portocale, scorțișoară, cozonaci, înseamnă vin fiert și multe altele care ne răsfață papilele gustative, mirosul, și ne face să ne simțim ca de sărbătoare.

Participarea la activități religioase. Crăciunul este una din sărbătorile din an care ne aduce aminte de Dumnezeu și de faptul că putem fi mai buni, ceea ce nu este deloc puțin lucru.

Menținerea tradițiilor de Crăciun. Fie că vorbim de împodobirea bradului, de mers la colindat, de pregătit cadouri pentru cei dragi sau de organizarea mesei de Crăciun, toate aceste obiceiuri și tradiții ne conectează la lucrurile care sunt cu adevărat importante.

 

Cumpărarea cadourilor pentru cei dragi. Când oferim, de fapt primim, deși pentru unii este greu de înțeles în realitate că atunci când oferi un cadou cuiva, de fapt, primești înapoi surprinderea, entuziasmul, bucuria celui căruia i-ai oferit. Un cadou în care ai pus, pe lângă bani și un pic din timpul tău, un pic din imaginația ta, și chiar un pic din ce este frumos din tine, atunci reacțiile sunt la cote înalte. Un cadou din suflet este atunci când nu aștepți nimic în schimb.

Bucuria de a deschide cadourile. Unele persoane se bucură să ofere și altele se bucură să primească. Cele care știu să se bucure de cadouri sunt cele care au activat copilul interior și care știu cât valorează autenticitatea. Nu multe persoane își dau voie să se manifeste pe măsura a ceea ce simt poate din teama să nu fie judecați, sau din teama de a nu li se „demasca” sensibilitatea, însă acest aspect ține de propriile experiențe de viață, de igiena emoțională. Până la urma, este o alegere personală.

Ajutor altora. Pentru a simți Crăciunul, câteodată este nevoie să fim mai altruiști, mai empatici, mai dispuși să experimentă lucruri pozitive și, nu în ultimul rând, să le experimentăm prin emoție, nu prin rațiune. Atunci când încă simțim că putem fi un sprijin pentru cel de lângă noi, atunci înseamnă că miracolul Crăciunului există.