Judecătoarea Cristina Tarcea (foto) ocupă de 2 ani de zile funcţia de preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fără a fi verificată în prealabil dacă a fost sau nu lucrătoare, respectiv colaboratoare a Securităţii.
Astfel, numirea sa în funcţie a fost făcută în lipsa adeverinţei pe care trebuia să o emită Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi care trebuia anexată la dosarul ei. Abia acum trecutul judecătoarei Cristina Tarcea este în curs de verificare.
Potrivit legii, judecătorii care au făcut parte, înainte de 1990, din serviciile de informaţii sau cei care au avut statutul de colaborator al acestora nu pot fi numiţi în funcţie de conducere. În acest context, jurnaliştii de la Lumea Justiţiei au formulat o cerere în scris către CNSAS, prin care au solicitat să li se comunice dacă judecătoarea Cristina Tarcea a avut vreo legătură cu Securitatea. „În ceea ce priveşte persoana doamnei judecator Cristina Iulia Tarcea, vă informăm că procedurile de verificare se derulează încă, rezultatul final urmând a fi comunicat ulterior. Reafirmăm şi pe această cale deschiderea şi disponibilitatea instituţională în soluţionarea tuturor demersurilor formulate potrivit spiritului şi literei legislaţiei în vigoare”- este răspunsul dat de CNSAS, pentru luju.ro.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, în 2016, decretul prin care judecătoarea Cristina Tarcea a fost numită în funcţia de preşedintă a ÎCCJ.