Sorina Pintea a finalizat Legea transplantului și vrea să o pună în dezbatere publică
- Sandra Săl ăgean
- 21 noiembrie 2018, 00:00
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, marți, că proiectul noii legi a transplantului a fost finalizat, iar „cât de curând” acesta va fi pus în dezbatere publică. Acest mare eveniment vine cu o întârziere notabilă, după ce ministrul anunța legea ca fiind gata „cel târziu în luna septembrie”.
Noua lege a transplantului a fost inspirată din legea spaniolă și se pare că va fi dată spre dezbatere în luna decembrie.
„Am finalizat Legea transplantului, am trimiso la Guvern spre studiu, tehnică legislativă şi toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluţiona transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătăţii s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege. Cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aş ruga să ne susţinem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe”, a declarat marți ministrul Sănătăţii, la conferinţa „Transplantul, pacientul pre şi posttransplant şi viaţa cotidiană a acestuia”, organizată de Asociaţia Transplantaţilor.
Sorina Pintea a adăugat că există mai multe centre, spitale judeţene unde au fost declaraţi pacienţi în moarte cerebrală şi nu s-a făcut nicio prelevare de organe: „Asta înseamnă că nu există interes. Ce motivează este foarte greu de explicat. Probabil că le este dificil să abordeze aparţinătorii, dar din informaţiile pe care le am, nici măcar nu îi abordează. Este foarte uşor, ca spital, să primeşti bani pentru declararea morţii cerebrale, să primeşti bani ca şi coordonator judeţean, e adevărat că nu foarte mulţi, şi totuşi să nu se întâmple nimic”, a mai spus Pintea, acuzând, pe șleau, medicii, că nu-și fac treaba pentru care încasează bani.
Fumătorii, aproape excluși de pe liste
Un studiu publicat recent în Jurnalul American de Medicină arată că fumătorii au șanse mult mai crescute de a respinge un organ primit de la donator. De asemenea, receptorii organelor provenite de la donatorii fumători sunt și ele cu risc crescut de respingere. Dr. Karim H. Anis, Dr. Larry A. Weinrauch, și Dr. John A. D’Elia au cercetat efectele fumatului asupra organelor donate și influența fumatului asupra unui pacient transplantat. Statisticile lor sunt alarmante: riscul de respingere a grefei este mullt mai mare în ambele cazuri.
Astfel, cercetătorii au evidențiat că fumatul este un factor care scade poziția receptorului pe lista priorității către transplant.