Mihnea Constantinescu, diplomatul prin vocea căruia a trecut istoria, s-a stins

Mihnea Constantinescu, diplomatul prin vocea căruia a trecut istoria, s-a stins

Ambasadorul Mihnea Constantinescu a încetat din viață, la 57 de ani, într-un spital din Nisa. A fost profesor la Universitatea Politehnică București, s-a specializat și a obținut un doctorat în inginerie nucleară, apoi a intrat în diplomație.

A ocupat funcții importante în mai multe guverne, indiferent de culoarea politică deoarece toți aveau nevoie de profesionalismul lui. De-a lungul carierei diplomatice a realizat numeroase proiecte marcante și a deținut diverse funcții și însărcinări importante care au definit vocea României la nivel internațional, contribuind la gestionarea dosarelor majore de politică externă ale țării.

A fost membru al Consiliului Regal. A fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, cu Decorația Regală Nihil Sine Deo şi cu Crucea Casei Regale a României. La 28 octombrie 2013, a primit distincția de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, înmânată de către ambasadorul Franței la Bucureşti, Philippe Gustin. În iulie 2016, a fost desemnat reprezentant special în Ministerul Afacerilor Externe, drept coordonator cu însărcinări speciale pentru securitate energetică.

„Există ceva care mi-a rămas undeva la suflet, un moment istoric, acela de a prezenta la radio în numele Guvernului recunoașterea Republicii Moldova, în august 1991. A fost imediat după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de independență. Am prezentat poziția asta și simțeam că trece istoria prin vocea mea. E ceva, nu?”, declara Mihnea Constantinescu în 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News