Dezastru pentru coaliția PSD-ADLE. Dublă contestare la CCR

Dezastru pentru coaliția PSD-ADLE. Dublă contestare la CCR

Săptămâna aceasta, Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede că, în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an, executarea pedepsei se va realiza prin detenţie la domiciliu, exceptând persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că formațiunea politică pe care o conduce va ataca la Curtea Constituțională legea privind închisoarea la domiciliu, calificând actul normativ ca „inacceptabil”.

 

„Mi se pare că PSD-ALDE guvernează numai pentru pușcăriași, pentru infractori, pentru contravenienți și pentru rău platnici. Preocuparea obsesivă pentru acte legate de aceste categorii îmi arată că pe cei care guvernează astăzi România nu-i interesează viața cetățenilor obișnuiți, care respectă legea, care sunt bun platnici, care sunt corecți, cinstiți și care încearcă să trăiască normal. Așa-zisul act normativ – pușcăria în sufragerie, adică posibilitatea ca pentru pedepse de până la 5 ani de zile cei care sunt condamnați să nu mai trebuiască să-și ispășească pedeapsa în închisori, în sisteme publice de detenție ci să poată să facă pușcărie acasă. Adică, Dragnea dacă primește 3 ani și jumătate de închisoare pentru infracțiunea comisă, că a luat din banii asistaților sociali din Teleorman ca să-și plătească doi angajați ai PSD la Teleorman, deci are posibilitatea sa-și ispășească pedeapsa în sufragerie”, a spus liberalul.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

De asemenea, Orban susține că va ataca la Curtea Constituţională și legea prin care ministrul Justiţiei este singurul care sesizează Inspecţia Judiciară.

„Prin Ordonanţa 92, practic, se instituie, în plus faţă de legile Justiţiei, posibilitatea ca ministrul Justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară. Adică ce se instituie? Un control politic suplimentar din partea Guvernului, prin ministrul Justiţiei, asupra magistraţilor, asupra procurorilor", a declarat preşedintele PNL.

 

Vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că nu este singurul care poate sesiza Inspecţia Judiciară, precizând că faţă de anul 2012, când ministrul putea declanşa procedura de răspundere disciplinară cu privire la procurori şi judecători, în prezent are un sfert din competenţă, pentru că declanşează doar verificarea procurorilor, şi nu sancţionarea acestora.

 

„Nu sunt singurul. Ordonanţa a adăugat şi ministrul Justiţiei şi, probabil ştiţi, că până în 2012 ministrul Justiţiei putea declanşa procedura de răspundere disciplinară, putea sesiza cu privire la procurori sau cu privire la judecători. Acum, practic, ministrul are un sfert de competenţă, pentru că nu declanşeaza sancţiunile, ci declanşează verificarea prin Inspecţia judiciară. Nu cu privire la judecători, doar cu privire la procurori. Şi atunci, o reducere la aproape un sfert de competenţă e îngrijorător. Afectează. Când era la momentul 2012 era foarte bine, ne consolidam statul de drept şi începeam să exportăm experienţă în domeniu", a spus Tudorel Toader la Parlament.