DIACONESCU: „România nu are nevoie să fie apărată de nimeni

DIACONESCU: „România nu are nevoie să fie apărată de nimeni

În urma unei întrevederi cu Liviu Dragnea, ministrul maghiar de Externe, a declarat că Ungaria nu va vota o rezoluție împotriva României în Parlamentul European. Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, susţine însă că „România nu are nu are nevoie să fie apărată de nimeni”.

„Considerăm România drept un partener strategic și scopul nostru este să construim parteneriatul strategic. (…) Este evident că ne confruntam cu provocări similare, suntem sub presiunea atacurilor externe, atacuri împotriva celor două țări. I-am transmis foarte clar președintelui Camerei Deputaților, că dacă este lansat un atac împotriva României, în Parlamentul European, pe baza unor opinii părtinitoare, europarlamentarii unguri ai partidului de guvernare vor vota în favoarea României”, declară la București ministrul ungur de externe, Peter Szijjarto, după o întrevedere cu Liviu Dragnea.

Parlamentul European va vota, în ședința de plen din 14 noiembrie, rezoluția privind statul de drept în România.

”Nu văd utilitatea niciunui fel de partenerat strategic, sau cum ar putea fi numit, împotriva valorilor europene, dacă domnul Szijarto s-a referit la așa ceva. Discuția în Parlamentul European privește strict unele acțiuni în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar din România. Partenerii europeni consideră că sunt o serie de probleme care generează îngrijorări în ceea ce privește România și că este cazul ca aceste teme să fie, în mod evident, intens dezbătute și eliminate. România nu are nevoie să fie apărată de nimeni, ci pur și simplu să arate că își înțelege locul și rolul în Uniunea Europeană și să intre în această logică a funcționării unei Europe coezive și solidare.”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu cred că este în interesul României să facă vreun front comun pe un palier anti european în acest moment cu Grupul de la Vișegrad. Plecând de la această premiză, sigur că din punct de vedere conceptual sunt foarte multe lucruri de îmbunătățit în ceea ce privește Uniunea Europeană. Dar, un astfel de proces nu poate fi inițiat prin încălcarea obligațiilor și responsabilităților pe care cu toții le avem pe baza tratatelor constitutive. Beneficiile României ca membru al Uniunii Europene sunt mult mai mari, mult mai importante, de perspectivă, asigură și garanții de securitate și modernizarea României. Din această perspectivă încălcarea responsabilităților nu reprezintă un argument în a multiplica un astfel de proces și a genera o așa zisă regândire a Uniunii Europene.”, a scpus Cristian Diaconescu la RFI.