La Arad, fotbaliștii muncesc pe câmp ca să supraviețuiască. Campanie EvZ. S.O.S. Sportul românesc
- Andrei Călin
- 31 octombrie 2018, 00:00
Ionuț Popa, antrenorul formației UTA, vrea să-i angajeze pe jucătorii săi pe propria moșie. Neplătiți de multe luni, sportivii au cerut să li se reducă programul de pregătire pentru a putea munci în alte domenii.
Cotidianul „Evenimentul zilei” demarează o campanie care prezintă problemele sportului românesc. Regresul gimnasticii, fotbalului, handbalului masculin și al atletismului este o realitate și are la bază organizarea defectuoasă, lipsa banilor sau dezinteresul și nepriceperea factorilor de decizie. Pentru reclamarea diverselor probleme puteți folosi adresa officeredactie@evz.ro.
Salarii de 2.000 - 3.000 de lei
Rămas în grija autorităților locale, fotbalul românesc este la pământ. Multe cluburi de tradiție au falimentat, au renăscut și au prins viață în eșaloanele inferioare, altele au rămas doar amintiri. În prezent, o carieră de fotbalist a ajuns un coșmar pentru mulți practicanți ai „Sportului Rege”, pentru că lipsurile financiare îi fac se se zbată în sărăcie.
Dacă în Liga I se mai poate vorbi despre supraviețuire, ori bunăstare, atunci când vine vorba despre fotbaliști care evoluează la FCSB sau CFR Cluj, în divizia secundă este debandadă totală. Salriile medii sunt între 2.000 - 3.000 de lei, iar restanțele sunt la ordinea zilei.
Unul dintre oamenii care au curajul să spună lucrurilor pe nume este Ionuț Popa, antrenor cunoscut pentru retorica ieșită din comunul „limbii de lemn” întâlnite în fotbalul românesc. După ce s-a confruntat cu mari probleme financiare la ACS Poli Timișoara, în Liga I, „Popică” a ajuns în liga a II-a, la UTA. Arădenii încasează salariile o dată la câteva luni, iar fotbaliștii vor să treacă la un statut semi-profesionist. Pentru a face rost de bani, vor săși reducă programul de antrenamente, pentru a avea timp să lucreze în alte domenii.
„Sper să nu plătesc amendă, pentru că ar lucra la negru”
„O să facem două antrenamente, marţea şi joia. În rest, jucătorii îşi caută de lucru la muncile câmpului, la tăiat lemne, în construcţii, pentru că încă nu e urât afară pentru a face rost de bani. Cei trei căpitani au venit cu această idee la mine, chiar i-am felicitat pentru idee, pentru că sunt cu adevărat bravi”, a anunțat Ionuț Popa.
Jucător prins că paria împotriva propriei echipe
Tehnicianul le-a propus jucătorilor săi, mai în glumă, mai în serios, să le devină angajator. „Îi chem și la mine la teren, să taie lemne, să măture frunzele, să facă curățenie. Sper să nu plătesc amendă, pentru că ar lucra la negru. Probabil voi pleca, eu am venit să fac echipă și nu pot!, a mai afirmat Popa, care a conchis: „Sărăcia-n fund mă-mpunge, eu tot fug și ea m-ajunge.”
În ultimii ani, liga secundă a fost marcată de multe suspiciuni legate de meciuri blătuite la pariurile sportive. Săptămâna trecută, Cristian Pădurariu, jucătorul echipei ACS Poli Timișoara, a fost prins că a pariat împotriva proprieri echipe.