Se înfiinţează Registrul Naţional de Franciză

Se înfiinţează Registrul Naţional de Franciză

Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine în întâmpinarea afacerilor în regim de franciză. Actul normativ a decis înfiinţarea Registrului Naţional de Franciză, în care francizorii din România au posibilitatea de a înregistra gratuit un document de dezvăluire de informații (DI) conţinând date statistice utile vizând afacerea, în vederea informării întreprinzătorilor interesaţi de a deschide o astfel de afacere. Registrul va fi înfiinţat de către Asociaţia Română de Franciză în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

”Dezvoltarea sectorului IMM-urilor este un element esențial pentru creșterea competitivității naționale a României, iar această Ordonanță adoptată de Guvern aduce noi modalități de susținere a spiritului întreprinzător. Clarificarea regimului francizei protejează francizatul și francizorul, în egală măsură. Astfel, cresc șansele ca cei doi parteneri să valorifice avantajos oportunitatea dezvoltării unei afaceri în franciză”, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

 

O altă măsură vizează introducerea conceptului de unitate-pilot. În cadrul acesteia, pe parcursul unui an, francizorul testează afacerea pe care urmează să o vândă în regim de franciză, prin urmare, francizatul va prelua o afacere deja verificată. Astfel, chiar dacă n-are experienţă antreprenorială, omul de afaceri interesat ar putea să dezvolte  un business după un model deja testat. 

 

”Așadar, există un potențial extrem de mare de afaceri prospere ce pot fi lansate pe piață, iar o firmă în regim de franciză ar putea reprezenta una dintre cele mai bune soluții de dezvoltare a unui business la început de drum, având în vedere valoarea mică a investiției. De aceste oportunități pot beneficia cei care vor aplica anul acesta la Start-Up Nation și anticipăm o concurență mult mai mare, comparativ cu anul trecut, în rândul întreprinzătorilor care, în mod sigur, vor avea idei inovatoare, planuri de afaceri fiabile, coerente, cu previziuni de succes pe mai mulți ani”, a precizat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

 

Proiectul de lege mai mai stabileşte şi compatibilizarea termenilor româneşti din domeniul francizei cu cei internaţionali, cum ar fi cel de “francizat” pentru partenerul francizorului, sau deja menţionatul document de dezvăluire de informaţii (DI).

 

Actul normativ modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificările şi completările ulterioare, modificând totodată art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News