SUSPANS cu GEORGE ARION. Algoritmul Funcoin

SUSPANS cu GEORGE ARION. Algoritmul Funcoin

Să ne închipuim un pictor care vrea să realizeze un tablou de mari proporții, cu multe personaje surprinse în ipostaze diverse.

El pornește să aștearnă culorile, să spunem, dintr-un colț al pânzei, apoi se preocupă să redea ce se petrece în centrul ei, după care revine la scena inițială, sau își îndreaptă atenția asupra unei alte suprafețe. Dacă-l urmărești la lucru n-ai cum să descoperi cum va arăta în final lucrarea. Stelian Țurlea este asemenea unui astfel de maestru.

Cărțile sale polițiste de până acum – printre care “Crimă la Torino”, “Ieși din viața mea”, “Săptămâna nebună”, “Ești pe cont propriu”, “Arunc-o pe soră-mea din tren!” – oferă o imagine parțială a creației sale de prozator. Dar intențiile sale sunt limpezi – scriitorul dorește să ne ofere o radiografie cât mai completă a realității în care trăim. Atunci când opera va fi gata, vom avea în fața ochilor o imagine complexă și tulburătoare a vremurilor noastre, deloc edulcorată, din moment ce în fiecare zi se întâlnesc emblemele fărădelegii – trafic de droguri și de carne vie, corupție la cele mai înalt nivel, șantaj, asasinate, și multă, multă minciună..

„Algoritmul Funcoin” mai adaugă o piesă la vastul puzzle pe care și l-a propus să-l realizeze. Romanul aduce la rampă unele personaje pe care deja le cunoaștem din alte narațiuni ale sale – inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș, jurnalista Ileana Caragea. În jurul lor gravitează eroi cu existențe smulse din făgașul lor firesc de către indivizi care beneficiază de o protecție sigură. Tocmai cei care ar trebui să-i demaște și să-i aducă în fața justiției le acoperă acțiunile ticăloase. Ce știți despre bitcoin? Stelian Țurlea ne explică pe îndelete ce înseamnă această monedă virtuală, cine a inventat-o – japonezul Satoshi Nakamoto – cum se folosește și care-i sunt avantajele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un român ultradotat născocește și el o astfel de monedă, dar câțiva interlopi îl răpesc, îl sechestrează și îl constrâng s-o creeze pentru ei, fiind o sursă colosală de îmbogățire. Doar prietena sa Daria nu rămâne indiferentă, face o investigație periculoasă pe cont propriu, apelează, în cele din urmă, la poliție, și cu ajutorul ei reușește să-l salveze. Însă pânâ când cazul se rezolvă au loc numeroase întâmplări teribile – bătăi, omoruri – astfel încât cititorul e ținut cu sufletul la gură pe tot parcursul acestui roman alert, cu un subiect extrem de incitant, relatat cu o bună tehnică a suspansului, într-un limbaj colorat.