CASTRUL ROMAN din orașul Ovidiu, RECONSTRUIT cu fonduri europene

CASTRUL ROMAN din orașul Ovidiu, RECONSTRUIT cu fonduri europene

Primăria orașului Ovidiu, din apropierea Constanței, a obținut finanțare europeană de trei milioane de euro, pentru reconstruirea și punerea în valoare a Castrului Roman, monument de însemnătate națională. Durata de execuție este de doi ani și jumătate.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea ,,Insulei lui Ovidiu’’, pe o suprafață totală de 7120 metri pătrați. Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificație romană sec.VI), o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului , o așezare romană și un apeduct roman. Este un monument de însemnătate națională, situl arheologic și așezarea romană fiind pe lista monumentelor istorice. „Sit arheologic Ovidiu - Conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman”, este denumirea proiectului prezentat de Primăria Ovidiu.

Investiția este împărțită în trei obiective: Castrul roman, Bazilica romană și Lucrări conexe. Castru roman a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 și avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (Constanța de azi). Tomisul era străbătut de o rețea de canale-galerii, la o adâncime de cca. 15-17 m și o înalțime de 1,60 m, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură, castrul are 4 turnuri la colțuri, 2 circulare și 2 dreptunghiulare. Suprafața interioară a fortificației este de 2200 mp. În incinta castrului a fost descoperit în anul 1984 un depozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de  amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn. Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea  dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.

Bazilica romană (paleocreștină)  a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost  descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost indentificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Bazilica  fost abandonată odata cu fortificația în perioada anilor 580 – 600 . Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora. Lucrările conexe ale proiectului cvuprind spații tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcări pentru persoane cu dizabilități, 1 parcare pentru autocare).

 

Ne puteți urmări și pe Google News