Summit DECISIV la Bruxelles. Iohannis nu va sta la masa LIDERILOR. Se discută PROBLEME de COMERȚ și SECURITATE
- Cora Muntean
- 19 octombrie 2018, 10:43
După summitul Asia-Europa (ASEM), care are loc la Bruxelles, vineri de la 12.30, se desfășoară summitul UE-Coreea și reuniunea liderilor UE-ASEAN, eveniment în format restrâns. Președintele României, care este la Bruxelles, la Consiliul European, a ratat prima reuniune, cea referitoare la Brexit și nu va participa nici la summitul în formulă restrânsă.
Consiliul European solicită o cooperare consolidată la nivel regional între UE și Asia, subliniind că UE ar trebui să ia în considerare elaborarea unor abordări regionale ale conectivității durabile prin care să se identifice oportunități de cooperare.
Se preconizează că liderii din UE și din Coreea de Sud își vor reafirma legăturile puternice, precum și angajamentul acestora de a-și consolida parteneriatul strategic. 2018 marchează 55 de ani de relații diplomatice între UE și Coreea de Sud.
Liderii vor analiza relațiile bilaterale, inclusiv punerea în aplicare a Acordului de liber schimb dintre UE și Coreea de Sud, în vigoare din 2011.
De asemenea, denuclearizarea Peninsulei Coreene figurează prioritar pe ordinea de zi, împreună cu alte chestiuni de politică externă și de securitate.
În plus, liderii vor discuta modalități de a intensifica cooperarea dintre UE și Coreea de Sud în ceea ce privește schimbările climatice, cercetarea și dezvoltarea, precum și alte chestiuni globale.
Summitul are loc în formulă restrânsă. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor reprezenta țările UE. Președintele Jae-in Moon va reprezenta Republica Coreea (denumită în continuare Coreea de Sud).
Comerț și economie
Liderii vor discuta modalități de a completa și consolida punerea în aplicare a Acordului de liber schimb dintre UE și Coreea de Sud. Acesta este cel mai ambițios acord comercial pus în aplicare până în prezent, precum și primul acord comercial semnat cu o țară din Asia. Comerțul dintre UE și Coreea a crescut cu 45% între 2011 și 2017, iar exporturile din UE au crescut cu 53%.
De asemenea, se preconizează că UE și Coreea de Sud își vor exprima angajamentul comun în ceea ce privește combaterea protecționismului și sprijinirea sistemului comercial multilateral, cu OMC ca pilon central, ambele părți fiind implicate pe deplin în procesul de reformă al instituției.
Pe lângă chestiuni comerciale, ambele părți vor discuta despre o cooperare mai strânsă în diferite domenii, inclusiv privind protecția datelor și combaterea pescuitului ilegal.
Cooperarea în domeniul transporturilor figurează, de asemenea, pe ordinea de zi, fiind preconizată semnarea unui acord orizontal privind aviația între UE și Coreea de Sud.
Liderii se vor axa pe denuclearizarea Peninsulei Coreene. Aceștia vor discuta măsuri care sprijină o soluție cuprinzătoare, prin intermediul diplomației. Se preconizează că ambele părți vor solicita punerea în aplicare deplină a tuturor rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Se anticipează abordarea de către UE și Coreea de Sud a altor chestiuni urgente la nivel regional și internațional, inclusiv sprijinul acestora față de acordul nuclear cu Iranul (JCPOA), precum și conflictul din estul Ucrainei.
De asemenea, liderii vor desfășura un schimb de opinii privind modalități de a consolida cooperarea în materie de securitate și apărare.
Chestiuni globale
UE și Coreea de Sud vor discuta combaterea schimbărilor climatice, inclusiv angajamentul acestora față de punerea în aplicare a Acordului de la Paris, precum și COP24, care va avea loc în decembrie 2018.
Liderii se vor concentra, de asemenea, asupra promovării cooperării în materie de cercetare și inovare într-o gamă largă de domenii, precum TIC, energia și mobilitatea.
De asemenea, ambele părți vor discuta modalități de a coopera mai strâns în ceea ce privește punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.