Petre Daea susţine că datele conform cărora străinii dețin 40% din terenurile agricole românești NU sunt reale. Ce se întâmplă cu Legea vânzării terenurilor

Petre Daea susţine că datele conform cărora străinii dețin 40% din terenurile agricole românești NU sunt reale. Ce se întâmplă cu Legea vânzării terenurilor

Cifrele unui raport realizat recent pentru europarlamentarii europeni arată că mai bine de 40 la sută din terenurile agricole româneşti s-ar afla sub controlul străinilor inflamează spiritele. Miinistrul Agriculturii, Petre Daea, a luat poziţie şi a afirmat că datele studiului cu pricina nu sunt nici pe departe reale, potrivit activenews.ro. Ministrul a promis că, în curând, va prezenta cifrele exacte, conforme cu adevărul. Studiul invocat definește fenomenul vânzării terenurilor drept alarmant, pentru că are efecte negative și asupra agriculturii, cât și asupra satelor și forței de muncă.

Ministrul Petre Daea a infirmat datele unui studiu realizat recent pentru parlamentarii europeni, care arată că cetățenii străini controlează circa 40% din terenul arabil al României. Ministrul a spus că în curând va prezenta cifrele reale. Studiul invocat definește fenomenul vânzării terenurilor drept alarmant, pentru că are efecte negative și asupra agriculturii, cât și asupra satelor și forței de muncă.

Conform studiului, care nu a folosit date oficiale, circa 30% din terenuri sunt deținute de cetățeni din UE iar 10% unor persoane din alte state.

Legea vânzării terenurilor va fi modificată, potrivit ministrului Daea, în sensul că va ușura accesul cumpărătorului român la acestea. Anunţul a fost făcut, marți, la TVR, prilej pentru ministrul Agriculturii de a susține că străinii dețin mai puțin teren agricol decât indică studiile. El a mai adăugat că legea se află în procedură parlamentară, la Camera Deputaților, care este cameră decizională, și că modificarea legii a fost o decizie politică, care îi aparține liderului PSD Liviu Dragnea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Daea a precizat că prețurile terenurilor agricole variază între 2.000 de euro/ha și 60.000 de euro/ha. Prețul de 60.000 de euro este valabil pentru comuna Matca din județul Galați, o zonă în care sunt mulți cultivatori de legume.