Trump „REUŞEŞTE”, contrar LAUDELOR sale, un DEFICIT BUGETAR care a atins cel mai ÎNALT NIVEL din ultimii șase ani

Trump „REUŞEŞTE”, contrar LAUDELOR sale, un DEFICIT BUGETAR care a atins cel mai ÎNALT NIVEL din ultimii șase ani

Trump a „reuşuşit” cel mai mare deficit bugetar în ultimii şase ani al Statelor Unite. Deficitul bugetar a urcat la 17% într-o perioadă de 11 luni, depăşind estimările Biroului pentru Buget al Congresului pentru primul an fiscal integral al preşedinţiei Trump.

Deficitul federal a crescut cu 17 procente în primul an fiscal al președintelui Donald Trump care, deşi îi place să se laude, a atins cel mai înalt nivel din ultimii șase ani.  Deficitul a urcat la 779 miliarde dolari la sfârșitul primului an fiscal al  Administraţiei Trump, potrivit cifrelor finale publicate ieri de Departamentul Trezoreriei.

Acest lucru se datorează în mare parte reducerii masive a impozitului pe profit, care a redus ratele de la 35 la sută la 21 la sută, sufocarea veniturilor pentru cheltuieli, care a crescut cu 3 la sută. O mare parte din aceasta a fost o crestere a cheltuielilor de aparare si a banilor pentru a plăti dobânda pentru alungarea datoriilor federale.

Plățile cu dobânzi de 523 miliarde de dolari ale guvernului SUA pentru a-și satisface datoria în 2018 - cea mai mare valoare - au fost mai mult decât întreaga producție economică a Belgiei în acest an, a raportat Bloomberg.  Scăderea impozitului pe profit în SUA a scăzut cu 22%, sau cu 76 de miliarde de dolari, în anul fiscal, care sa încheiat la 30 septembrie.  Datoria totală federală - care combină deficitele anuale - a reprezentat 78% din întregul produs național în luna iunie. Nu a fost un procent atât de mare de la cel de-al doilea război mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administrația Trump estimează că deficitul bugetar va continua să crească şi în viitorul an fiscal. Guvernul federal crește de obicei cheltuielile - și deficitele - pentru a stimula o economie falimentară - cum ar fi în timpul recesiunii din 2008 declanșată de criza creditelor ipotecare și bancare. Dar economia era deja într-o revenire puternică atunci când Trump s-a mutat la Casa Albă și a amplificat deficitul.

"Prin reducerea impozitelor în 2017, când economia era deja destul de puternică, Congresul și Administrația nu numai că au pierdut o oportunitate de aur pentru a începe să abordeze problema fiscală, ci chiar au înrăutățit situația", a spus William Gale, editor senior la Brookings Institution, pentru CBS News.