Turcia lui Erdogan se îneacă în inflație, iar ginerele angajează salvatori americani

Turcia lui Erdogan se îneacă în inflație, iar ginerele angajează salvatori americani

Inflația Turciei, a 17-a economie a lumii, a atins cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Riscul unei recesiuni este iminent, iar nemulțumirile privind proasta guvernare dau în clocot.

În septembrie, inflația a ajuns la 24,52% față de anul trecut, un salt de 6,3% comparativ cu luna precedentă, potrivit informațiilor date publicității miercuri de Institutul de Statistică al Turciei.

Aceste cifre reprezintă o scatoalcă usturătoare pe obrazul ministrului Economiei, Berat Albayrak, nimeni altul decât ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan și prezumtivul său urmaș la tronul Turciei.

Albayrak a afirmat că, grație programului său economic, dezvăluit acum două săptămâni, inflația prețurilor de consum la sfârșitul anului va fi de 20,8%. „Programul ginerelui s-a prăbușit după două săptămâni”, a ironizat pe Twitter Garo Paylan, membru al Partidului Democrat al Poporului, de opoziție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile la alimente și băuturi ne-alcoolice au crescut cu 27,7% față de începutul anului. Prețurile la transporturi au explodat realmente, fiind mai mari cu 36,6%.

Cotidianul de opoziție Cumhuryiet scrie că, în timp ce Erdogan face apel la populație să reducă cheltuielile, cheltuielile ZILNICE pentru întreținerea colosalului său palat de la Ankara se ridicau la 1,8 milioane de lire turcești în 2017, când rata de schimb era de 3,9 lire pentru un dolar. Astăzi, rata este de circa 6 la 1. Informația explozivă de pe coperta Cumhuryiet se bazează pe datele unui audit al Curții de Conturi turce privind cheltuielile guvernamentale în 2017.

 

„Hârciogii sunt de vină”

Albayrak s-a alăturat socrului său, dând vina pe speculanți, oportuniști și „hârciogii” care fac stocuri pentru creșterea explozivă a prețurilor și a anunțat pentru săptămâna viitoare noi măsuri de combatere a inflației. În plus, Erdogan a cerut populației să îi denunțe pe comercianții speculanți. „În băcănii, voi sunteți primii care inspectați ce se petrece. Dacă prețurile fluctuează foarte mult, informați imediat poliția”, a cerut președintele. Ginerele-ministru a minimalizat cifrele privind inflația. „Ce a fost mai rău a trecut și, începând cu octombrie, lucrurile vor intra în normal.”

Majoritatea analiștilor nu sunt la fel de optimiști. Economistul turc Mahfi Egilmez, citat de Al-Monitor, susține că aceste cifre demonstrează că practic „nu s-a luat nici o măsură împotriva inflației”.

 

„N-aveți decât să vă duceți dracului”

Datele sumbre publicate de Institutul de Statistică au venit pe fondul controverselor iscate de anunțul lui Albayrak, din 28 septembrie, că Turcia a încheiat un contract de consultanță cu compania americană McKinsey & Co. Aceasta va colabora cu nou-creatul birou al Costului și Transformării pentru a atrage investitori străini, evitând ca Turcia să mai colaboreze cu FMI.

Însă decizia a fost criticată chiar și de comentatorii proregim. Abdurrahman Dilipak, editorialist la cotidianului proislamic Akit, invitat la o emisiune tv, s-a adresat direct guvernului: „Dacă deschideți ușa acestei organizații, care este și consultant al Enron, indiferent cât v-aș iubi, voi deveni dușmanul vostru... Nu puteți face asta și, dacă persistați, n-aveți decât să vă duceți dracului.”

Alți observatori au comentat contradicția lui Erdogan, care acuză țările occidentale pentru nenorocirile economice ale Turciei, dar plătește o societate americană implicată în mai multe scandaluri.