Declarație de RĂZBOI? Gestul făcut de SUA pe teritoriul CHINEI ridică semne de întrebare

Declarație de RĂZBOI? Gestul făcut de SUA pe teritoriul CHINEI ridică semne de întrebare

Lumea se teme de un nou război după gestul făcut de SUA pe teritoriul Chinei, într-o zonă controversată. Ce urmează să se întâmple între cele două puteri?

O navă de război americană a trecut duminică prin apropierea unor insule aflate sub controlul Beijingului în Marea Chinei de Sud, într-o operaţiune destinată să arate libertate de navigaţie în aceste ape contestate, ultim exemplu al tensiunilor tot mai mari dintre cele două ţări într-un context de război comercial, scrie Agerpres.

Distrugătorul USS Decatur „a navigat la mai puţin de 12 mile marine de recifurile Gaven şi Johnson, în Insulele Spratly”, a declarat un responsabil american sub acoperirea anonimatului.

USS Decatur „a condus o operaţiune de libertate a navigaţiei în Marea Chinei de Sud pentru a face respectate drepturile şi libertăţile tuturor statelor potrivit legilor internaţionale”, a precizat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recifurile Gaven şi Johnson se află în Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud. Ele sunt controlate de Beijing, dar revendicate de Filipine şi Vietnam.

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, în pofida unui arbitraj internaţional din 2016 nefavorabil. Diferite părţi din zonă sunt, de asemenea, revendicate de Malaezia, Brunei şi Taiwan.

„Forţele americane operează zilnic în regiunea Indo-Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud”, a subliniat responsabilul militar american.