Salvini, curaj nebunesc: Nu-mi pasă dacă Bruxellesul spune NU

Salvini, curaj nebunesc: Nu-mi pasă dacă Bruxellesul spune NU

Italia pare determinată să conteste Comisia Europeană. Chestiune care cauzează tensiuni pe pieţele financiare. În cazul în care Comisia Europeană va trebui să respingă proiectul de buget prezentat de guvernul italian, vicepremierul Matteo Salvini a declarat aseară că nu-i pasă, bugetul va fi cel propus, accentuând hotărât: Nu-mi pasă, eu îl fac oricum.

''Nimeni, la Bruxelles, nu-mi poate spune momentul în care să-l fac. Şi dacă la Bruxelles ne spune că nu-l pot face, nu-mi pasă, eu îl fac oricum'', a declarat şeful Lega Nord, majoritară în guvern, cu ocazia unei reuniuni publice la Roma. Noul guvern italian a propus un deficit public pentru următorii trei ani de 2,4% din PIB, faţă de 0,8% pe care precedentul guvern de centru stânga se angajase să-l menţină. Comisia europeană, care va trebui să examineze acest proiect începând cu 15 octombrie, a considerat deja că acest lucru pare de neacceptat.

Avertismentul preşedintelui

Hotărârea guvernului italian a provocat oricum tensiuni pe pieţele financiare şi l-au făcut pe preşedintele italian, Sergio Mattarella să lanseze tot ieri un avertisment. ''Constituţia italiană, Constituţia noastră, dispune în articolul său, nr. 97, că trebuie asigurat un echilibru bugetar şi viabilitatea datoriei publice'', a declarat şeful statului.

Răspunsul lui Salvini

''Preşedintele să fie liniştit: după anii bugetelor impuse de Europa, care a făcut să explodeze deficitul public (ajuns la maximul istoric), în sfârşit schimbăm roata şi pariem pe viitor şi pe creştere'', a reacţionat imediat Matteo Salvini. "Mă voi asigura, în dialogul cu autorităţile italiene, care va începe curând, că Italia va putea să rămână în spiritul comunitar", a declarat vineri comisarul european pentru Afacerile economice, Pierre Moscovici, respingând pentru moment eventuale sancţiuni.

Preşedintele italian, garantul Constituţiei, promulgă legile şi dispune de puterea de a dizolva cele două camere ale parlamentului. El a refuzat în luna mai  să nominalizeze ca premier pe Paolo Savona, un economist eurosceptic, propus de majoritatea actuală, în numele intereselor economice. În numele aceluiaşi argument, preşedintele italian a invocat ieri necesitatea respectării echilibrelor bugetare.

În aşteptare, hotărârea guvernului italian a provocat tensiuni pe pieţele financiare. Rata de împrumut italian s-a înrăutăţit brusc, în timp ce Bursa din Milano a pierdut vineri 3,7% antrenând în căderea sa şi băncile, unde titlurile au scăzut cu 7 până la 9 %. Cu cât ratele sunt mai ridicate, cu atât costul rambursării pentru stat este mai mare, ceea ce reduce flexibilitatea financiară, titrează L'Echo.