Ministru ALDE, atacat dur de un lider PSD: “Știe cineva cine este ministrul Energiei? Dacă s-ar desființa ministerul Energiei, nimeni nu i-ar simți lipsa”

Ministru ALDE, atacat dur de un lider PSD: “Știe cineva cine este ministrul Energiei? Dacă s-ar desființa ministerul Energiei, nimeni nu i-ar simți lipsa”

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, revoltat că Electrocentrale SA a sistat furnizarea apei calde către zeci de mii de abonați RADET din cauza unor datorii istorice pe care primăria nu le recunoaște, s-a săturat de “politețuri” și acuză conducerea ministerului Energiei de falimentarea alimentării cu energie termică a românilor. Făgădău o va informa și pe premierul Viorica Dăncilă asupra situației de la Constanța, convins că ministrul Energiei nu i-a spus că a lăsat un oraș întreg fără apă caldă.

Constănțenii au rămas, de astăzi,fără apa caldă, fiind sistată de Electrocentrale SA Constanța care susține că ar avea de primit de la RADET o datorie de peste 255 milioane de lei. RADETa a explicat însă că datorează doar de 20 milioane de lei, bani care pot fi obținuți de la asociațiile de proprietari. De partea Electrocentrale SA s-a poziționat conducerea ALDE Constanța care, prin vocea liderului local, Gabriel Daraban, a tras un semnal de alarmă “despre acest ping pong” pe care primăria Constanța îl face cu CET Palas, acuzând autoritatea publică locală că nu a accesat fonduri de la ministerul Dezvoltării prin programul de termoficare. “Este tragic ceea ce se întâmplă, nu există nicio strategie energetică la nivel local. Ar trebui să fim fericiți că avem 140 kilometri de infrastructură critică care se află pe sub șoselele Constanței,” a declarat, într-o conferință de presă, Gabriel Daraban.

Ministrul ALDE al Energiei și Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța, cu membri ALDE aproape în majoritate, trebuie să își asume faptul că, astăzi, Constanța nu are apă caldă, a fost reacția imediată a primarului PSD, Decebal Făgădău. După ce l-a pus la punct pe liderul local ALDE care “nu a înțeles nimic din funcționarea sistemului centralizat de energie termică, primăria neputând să ceară bani și să investească în ceva în ce nu are în proprietate”, Decebal Făgădău a declarat, la sfârșitul ședinței Consiliului Local Municipal, că s-a săturat de adrese și politețuri. El a informat constănțenii că “ministrul ALDE al Energiei și conducerea ALDE a Electrocentrale SA au lăsat Constanța fără apă caldă și există riscul să o lase fără căldură.”  El susține că Electrocentrale SA este o societate nouă, înființată prin reorganizarea ELCEN, în 2014, și nu puteau exista datorii istorice. Iar toți banii datorați Electrocentrale, de la înființare, ar fi fost plătiți.

În opinia primarului Constanței, Decebal Făgădău, de vină pentru situația cu care se confruntă constănțenii este ministerul Energiei. “Electrocentrale Constanța este 100% a ministerului Energiei. CET Palas nu are nicio vină că se află în această situație. Singurul responsabil este ministerul Energiei. Știe cineva cine este ministrul Energiei? Știe cineva unde este ministrul Energiei? L-ati auzit vreodată  vorbind despre termocentrale, încălzire, despre ceva ce are legătură cu viața oamenilor?”, s-a revoltat edilul. “Cred că dacă s-ar desființa ministerul Energiei, vreo doi ani de zile nu și-ar da nimeni seama. Nu i-ar simți nimeni lipsa. Nu este normal să lăsăm primari, să lăsăm președinții de camere, să lăsăm jurnaliștii să vorbească despre politicile energetice ale României. Să vorbim noi despre offshore și să nu vorbească ministerul, să vorbim noi despre Termie și să nu vorbească ministerul. Să vorbim noi despre Centrala Nucleară și să nu vorbească ministerul. Este un minister care se ascunde” a acuzat Decebal Făgădău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă ministrul Energiei, Anton Anton, asumat de ALDE, ar trebui să figureze pe lista remaniaților, Decebal Făgădău a precizat că nu se poate substitui conducerii centrale a PSD. “Eu vă spun că, din punct de vedere administrativ, nu am simțit că există acest minister. Este inadmisibil. Au în proprietate electrocentrale, și la Constanța și la București, Romgazul este majoritar  de stat, adică al ministerului Energiei și vedem cum nu reușesc să identifice soluții și aruncă pe noi, constănțenii, și pe bucureșteni, problemele lor. București a găsit o soluție temporară. Întrucât primăria Capitalei avea datorii la RADET  a putut să plătească. Constanța e într-o situație și mai ciudată. Noi am fost fraieri, ne-am plătit datoriile și la RADET și peste tot” a declarat, pentru EVZ, Decebal Făgădău.