Pelerini moderni. Timișorenii pornesc pe urmele sfântului bănățean, Iosif cel Nou

Pelerini moderni. Timișorenii pornesc pe urmele sfântului bănățean, Iosif cel Nou

În urmă cu peste 4 secole, primul mitropolit bănățean, care e totodată și singurul sfânt local, a parcurs, pe jos, drumul de retragere, din Timișoara spre mănăstirea unde a trăit până a trecut la cele veșnice. Sâmbătă, mai mulți tineri pelerini, între care și actori de la Teatrul Național Timișoara, vor reface, simbolic, traseul sfântului, pornind în pelerinaj, pe jos,de la mănăstirea Timișeni-Șag până la mănăstirea de la Partoș.

Pelerinajul reface, simbolic, drumul pe care l-a parcurs, după retragere, Sfântul Mitropolit Iosif în 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului. Sâmbătă, la ora 6, la mănăstirea Timișeni va avea loc Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica mică a Mănăstirii Timișeni-Șag de către Ierom. Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș, iar la ora 7, binecuvântarea pelerinilor și începutul pelerinajului. Traseul continuă prin Parța – Petroman – Ciacova – Ghilad – Ofsenița – Banloc – Partoș. La Partoș, pelerinii vor fi întâmpinați la intrarea în sat de credincioșii din localitate, vor înconjura mănăstirea și va avea loc o slujbă de mulțumire.

Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş a fost canonizat pe 7 octombrie 1956, după ce moaştele sale au fost aduse de la mănăstirea Partoş şi aşezate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara. În anul 1997, Sfântul Sinod l-a desemnat pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş ca ocrotitor al pompierilor militari din România. Una din minunile împlinite de acesta cât era în viață, a fost să salze Timișoara de un mare incendiu. Astfel, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș este sărbătorit în fiecare an de Ziua pompierilor militari, în 13 septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News