Alertă Mondială! O bacterie redutabilă se propagă în spitalele din lumea întreagă

Alertă Mondială! O bacterie redutabilă se propagă în spitalele din lumea întreagă

O bacterie capabilă să cauzeze infecţii aproape incurabile se răspândeşte fără a putea fi detectată în spitalele din lumea întreagă. Este neliniştitoarea constatare făcută ieri de oameni de ştiinţă australieni. Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne, au descoperit trei variante ale unei bacterii multirezistente în eşantioane provenind din 10 ţări, inclusiv Europa, unde aceste tulpini nu pot fi controlate în mod fiabil de niciun medicament existent pe piaţă.

"Am început să luam mostre în Australia", spune Ben Howden, directorul Unităţii de Diagnostic Microbiologic al Laboratorului de Sănătate Publică de la Institutul Doherty al Universităţii din Melbourne.

Persoanele în vârstă, vulnerabile în mod special

Prin intermediul altor probe, cercetătorii au obţinut o "imagine globală" si au descoperit că bacteriile ar fi "prezente în multe ţări şi multe instituţii spitaliceşti din întreaga lume".

Ne puteți urmări și pe Google News

Această bacterie "S. epidermidis" este în mod natural prezentă pe piele. Dar varietatea de bacterii rezistente la antibiotice infecteaza cel mai frecvent persoanele în vârstă, care au o slabă imunitate, sau pacienţii cu dispozitive implantate, cum ar fi cateterele, supapele de inimă sau protezele articulare. Bacteria, Staphylococcus epidermidis, un stafilococ alb, este legată de Staphylococcus aureus, o specie mai cunoscută şi mai mortală. Dacă există şi riscul de mortalitate, el se referă "în general la pacieţii care sunt deja foarte bolnavi în spital", spune Ben Howden. Totuşi, acest lucru poate fi "destul de dificil de eradicat" iar "infecţiile pot fi grave", explică Howden.

"Unul dintre cele mai mari pericole" din lumea spitalicească

Potrivit cercetătorilor, această bacterie cu rezistenţă multiplă se va răspândi rapid datorită utilizării deosebit de ridicate a antibioticelor în unităţile de terapie intensivă, unde pacienţii sunt foarte bolnavi, iar cele mai puternice antiinfecţioase sunt prescrise în mod obişnuit.

Studiul publicat în revista Nature Microbiology arată nevoia de a înţelege mai bine modul în care infecţiile se răspândesc şi care sunt bacteriile pe care spitalele le aleg ca ţină. ''Nu există nicio indoială că rezistenţa la antibiotice este unul dintre cele mai mari pericole care pândesc spitalele din intreaga lume'', conchide Ben Howden, titrează Le Parisien.