Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut, aseară, ultimele clarificări în legătură cu procedura de demarare a evaluării procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a prezentat modalitatea în care el a ajuns să afle de protocoale și ce măsuri a luat.
Vă prezentăm principalele declarații ale ministrului:
● Decizia de declanșare a procedurii de evaluare a Procurorului General nu a fost luată exclusiv pe baza unor circumstanțe recente.
● Nu se susține afirmația potrivit căreia evaluarea poate fi considerată o formă de presiune exercitată în legătură cu soluționarea unor dosare, protestul din 10 august, respectiv la dosarul Revoluției. Într-o astfel de logică o atare evaluare devine imposibil de realizat pentru că permanent se vor afla spre soluționare dosare cu rezonanță socială.
● La începutul anului 2017, procurorul general se arăta indignat că nu mai există niciun protocol. Citez: „Eu mereu miam pus următoarea problemă, protocoalele nu există și nu mergem înainte cu astfel de inginerii.”
● Procurorul general făcea declarații, în condițiile în care, în 2016, tocmai semnase un protocol și îl abrogase pe cel din 2009.
● În 19 martie 2018 i-am cerut să demareze procedura de desecretizare a protocolului din 2009 de care aveam cunoștință. A doua zi am primit respectivul protocol mai puțin ultimele două pagini. Tot pe 20 martie am primit Protocolul dintre SRI și PÎCCJ cu caracter secret. Ca ministru nu aveam voie să-l fac public.
● Apreciez că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept faptul că în 2018 e desecretizat un protocol din 2009, abrogat în 2016, fără a se face vreo referire la acesta. Legalitatea unui protocol poate fi stabilită numai de o instanță de contencios administrativ.
● Protocoalele au un caracter nefiresc, avem Constituție, norme juridice, Cod Penal și CPP. În data de 19 martie 2018, prin adresă am solicitat PÎCCJ să ne transmită situația protocoalelor din 2005 până în prezent.
● Aș face o mențiune, OUG care e baza legală, a fost adoptată în 11 martie 2016, dar Protocolul a fost încheiat în decembrie, ceea ce înseamnă că au trecut 9 luni de zile fără protocol și ne întrebăm cum a funcționat Justiția fără așa ceva.
● Peste 30 de zile vă voi invita aici pentru a vă prezenta concluziile raportului de evaluare, concluzii care nu știm dacă vor fi pozitive sau negative. Exprim nedumerirea personală: a vorbit și procurorul general, am vorbit și de protocoalele din 2016 înregistrate la Ministrerul Public pe 8 decembrie 2016. În aceeași dată, 8 decembrie 2016 apar două protocoale în aceeași zi cu numere diferite și conținut diferit și numere de articole diferite. Le vom clarifica, pentru că niciodată nu clarificăm aspectele în discuție.