Tuta absolută face ravagii în Olt și în alte zone ale țării

Tuta absolută face ravagii în Olt și în alte zone ale țării

Situație dramatică pentru legumicultorii români din bazinul Oltului. Aproape au pierdut lupta cu cel mai crunt dăunător. După 10 ani de când a ajuns în țara noastră, acesta nu mai poate fi ucis cu nicio substanță. Oamenii sunt disperați.

Legumicultorii români vorbesc de invazia unei molii, Tuta Absoluta, cunoscută și ca Molia minieră a tomatelor sau Tută, care atacă mai ales culturile de tomate. Fluturele a ajuns în România în anul 2009. De atunci, au fost legumicultori care și-au pierdut integral recoltele.  

”E un atac, o insectă, de nu mai putem stăvili, toate tomatele s-au dus, n-o putem distruge cu nimic. Intră pe frunză în plantă şi o mănâncă. Fructele le-nţeapă şi le strică şi nu moare cu nimic, dacă s-au scos tratamentele din grupa a II-a, din grupa I, şi cele din grupa a IV-a nu fac faţă.... S-au topit roşiile, parcă sunt arse cu arzătorul, cu lampa de gaz. N-a rămas nimic, doar nişte roşii mici care au apucat să fructifice. Este generalizată în toată zona,  toată lumea se plânge, de aici şi lipsa tomatelor. Am fost să cumpăr şi n-am găsit, n-am găsit să mănânc. Cei de la fitosanitar au venit cu o soluţie cu nişte prădători, să-i bage prin picurare, să mai împiedice două-trei zile, e o chestie de amăgeală, aşa. Sunt nişte larve, nişte fluturi care depun nişte larve şi larvele alea fac prăpăd, îi zice tuta absoluta. (...)  Toată ziua stau oamenii cu pompele-n spate, o zi dau, una nu, să le-amoartă un pic, să nu avanseze.  Dar dacă dai în fiecare zi, unde ajungi cu costurile?“, a declarat fermierul Gheorghe Zăvăleanu, din Izbiceni, citat de Adevărul.ro. Probleme au apărut şi în alte zone.

„Aceştia sunt prădători de carantină. În alte ţări din Uniunea Europeană se distrug culturile afectate. (...) Există soluţie, dar fermierii putem spune că sunt neinformaţi“, crede fermierul Ion Păunel, citat de aceeași sursă. Coordonatorul Unităţii Fitosanitare Olt, Emi Buzatu, a declarat, pentru Adevărul.ro, că  agricultorii nu fac tratamentele plantelor așa cum trebuie. ”Sunt puţini fermierii care au o igienă bună şi în interiorul serei şi pe lângă seră. Au solarii lângă canale, lângă buruieni, ei trebuie să se unească să facă o igienă, să nu mai aibă probleme. E peste tot Tuta Absoluta. Acum ei vor să facă şi polenizarea cu bondari şi vor şi să nu folosească produse chimice. (...) Se face producţie  de zeci de ani de zile pe aceleaşi suprafeţe şi e clar că bolile şi dăunătorii s-au înmulţit şi le scapi de sub control“, a mai spus Buzatu. (Sursa foto: Wikimedia common și Wikipedia)

Ne puteți urmări și pe Google News