PENTAGON: „China își antrenează BOMBARDIERELE pentru a ATACA ținte SUA”
- Radu Pădure
- 17 august 2018, 09:27
China își extinde capacitatea operațională din Pacific, care amenință superioritatea Statelor Unite în regiunea Asiei de Sud.
China a dezvoltat capacităţile forţei sale aeriene şi se antrenează, probabil, pentru a viza ţinte americane din Pacific, inclusiv teritoriul Guam, potrivit unui raport al Pentagonului privind capacităţile militare ale Chinei, citat de AFP și preluat de Agerpres.
În cursul ultimilor trei ani, armata chineză „a extins rapid zonele de acţiune ale bombardierelor sale (...) antrenându-se, probabil, pentru a lovi ţinte americane sau aliate”, indică acest raport anual al Ministerului american al Apărării, destinat aleşilor din Congres.
Anul trecut, pentru prima dată, bombardiere chineze H-6K au trecut prin apropierea insulei japoneze Okinawa (sud-vestul arhipelagului nipon), care găzduieşte mai mult de jumătate din cei 47.000 de soldaţi americani staţionaţi în Japonia, adaugă documentul.
Beijingul „ar putea continua să-şi extindă câmpul de acţiune dincolo de primul lanţ de insule şi să-şi demonstreze capacitatea de a lovi forţe americane şi aliate în Oceanul Pacific, inclusiv în Guam”, teritoriu american situat la mii de kilometri de coastele Chinei şi unde sunt staţionaţi aproximativ 7.000 de soldaţi americani.
Primul lanţ de insule din jurul Chinei, pe care Beijingul îl consideră drept zona sa de operare, include Japonia şi arhipelagurile acesteia din Nord şi Sud, Coreea de Sud, Taiwan şi Filipine.
Raportul constată că Beijingul nu a revendicat un teritoriu nou în Marea Chinei de Sud în 2017, dar a continuat să-şi dezvolte infrastructurile militare pe insulele disputate pe care le ocupă, inclusiv arhipelagul Paracel şi mai multe insuliţe şi recife din arhipelagul Spratley.
În plus, raportul constată că China a elaborat „mai multe scenarii” de operaţiuni militare împotriva Taiwanului, variind de la blocadă aeriană şi maritimă până la o debarcare pe scară largă vizând să ocupe Taiwanul şi insulele sale.
„În cazul în care SUA ar interveni, China ar putea încerca să întârzie o intervenţie eficientă şi să încerce să câştige cu un război limitat, scurt şi intens”, spune Pentagonul, amintind de politica „o singură Chină” promovată de Beijing.
China continentală şi Taiwanul sunt conduse de regimuri rivale de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949. Insula se administrează în mod autonom, dar legăturile economice rămân puternice între cele două teritorii. Beijingul consideră Taiwanul o parte integrantă a Chinei şi nu a exclus reluarea din forţă în cazul unei declaraţii oficiale de independenţă.