TRAGEDIE în LUMEA LITERATURII! S-a STINS din VIAȚĂ un CELEBRU SCRIITOR. Poveștile lui au BUCURAT generații INTREGI

TRAGEDIE în LUMEA LITERATURII! S-a STINS din VIAȚĂ un CELEBRU SCRIITOR. Poveștile lui au BUCURAT generații INTREGI

Scriitorul rus Eduard Uspensky, care a semnat numeroase cărţi populare dedicate copiilor, ce au fost adaptate în desene animate mult urmărite de generaţii întregi din Uniunea Sovietică şi din Rusia de astăzi, a decedat la Moscova la vârsta de 80 de ani.

Scriitor, poet şi scenarist, Uspensky a început să cunoască faima în anul 1966, odată cu publicarea cărţii despre Cheburashka. Această poveste îl are ca protagonist pe un animal micuţ dar cu urechi mari, originar din pădurea tropicală, ce ajunge accidental la oraş într-o cutie cu portocale şi al cărui cel mai bun prieten este un crocodil, Gena, informează miercuri AFP citând un anunţ publicat de apropiaţii autorului, preluat de presa rusă, scrie antena3.ro.

După câțiva ani, povestea a fost adaptată ecranului, iar Cheburashka a devenit rapid unul dintre cele mai îndrăgite personaje de desene animate în URSS şi Federaţia Rusă. În anul 2000, Cheburashka a devenit un real succes și în Japonia.

Într-un mesaj transmis prin care ține să își prezinte condoleanțele rudelor lui Uspenski, președintele rus, Vladimir Putin a declarat „Mai multe generaţii de ruşi au crescut inspiraţi de personajele acestui scriitor celebru şi au absorbit tot binele răspândit de acestea”. Cheburashka a devenit în 2004 mascota oficială a sportivilor ruşi care au participat la Jocurile Olimpice de vară de la Atena, notează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2016, un Cheburashka din pluş a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea studioului rus Soiuzmultfilm, Ministerul Culturii prezentând la acea vreme acest animal misterios drept „cel mai important personaj din desenele animate ruseşti”.

Mihail Svidkoi, reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru cooperare culturală internaţională, citat de agenţia TASS, a punctate: „Am pierdut un mare scriitor şi un mare visător (...), o persoană minunată, care i-a învăţat pe copii să viseze împreună cu el”.

La rândul său, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse), aceslav Volodin, a declarat: „Traduse în 25 de limbi străine, cărţile lui Uspensky sunt foarte sincere şi promovează bunătatea, compasiunea şi prietenia adevărată”.