O altă Organizație Soros îl ACUZĂ pe Viktor Orbán de PRELUAREA presei din țară. Ce a răspuns partidul de guvernământ, Fidesz

O altă Organizație Soros îl ACUZĂ pe Viktor Orbán de PRELUAREA presei din țară. Ce a răspuns partidul de guvernământ, Fidesz

O altă organizație Soros a încercat să intervină în afacerile mass-media din Ungaria, a declarat sâmbătă grupul parlamentar al partidului de guvernământ, Fidesz, ca reacție la o declarație recentă a Reporterilor Fără Frontiere (RSF).

Potrivit declarației publicate vineri, RSF a condamnat achiziționarea unui canal de știri maghiar Hir TV de către "un prieten al primului ministru Viktor Orban".  Organizația a calificat această mișcare drept "ultimul pas în preluarea presei din țară de către Orban și partidul său Fideszr".

Organizaţia a mai acuzat: "Autoritățile limitează din ce în ce mai mult independența presei și capacitatea acesteia de a-și îndeplini rolul de supraveghetor al democrației".

În replică, Fidesz a spus că RSF nu a făcut niciun secret de a fi finanțat de miliardarul american George Soros și care acționează ca parte a rețelei "pro-migraționale Soros".  "Arată că încă o altă organizație Soros pentru pro-migrație încearcă să intervină în afacerile mass-media din Ungaria și în politica internă", a spus Fidesz.

Lajos Simicska, fost prieten al lui Orbán și adversar acum dezamăgit, a cedat, în cele din urmă, la Hir TV, la 1 august, lui Zsolt Nyerges, om de afaceri și aliat al lui Orbán, care a câștigat grupul media care include Hir TV, pe 5 iulie. De asemenea, include un site de știri, un ziar politic, un cotidian și post de radio.

Organizaţia Soros mai spune că noul proprietar a executat imediat o întoarcere în linia editorială a Hir TV, transformându-l într-un canal pro-Fidesz. La doar câteva ore după ce a fost confirmată preluarea, canalul a închis programul de știri - care era binecunoscut pentru criticarea guvernului și a concediat-o pe Olga Kálmán. Alți jurnaliști și directori au fost de asemenea concediați de atunci, şi se așteaptă plecări suplimentare.

"Această preluare de către aliații Fidesz este încă o confirmare a hotărârii guvernului de a controla presa", a spus RSF. "Autoritățile limitează din ce în ce mai mult independența presei și capacitatea acesteia de a-și îndeplini rolul de supraveghetor al democrației".

"Cea mai recentă achiziție a adus un canal de televiziune de opoziţie emblematic în tabăra media pro-Fidesz, în timp ce partidul a achiziționat în mod constant mijloace media, ca parte a unei strategii de tăiere a opoziției politice. Pentru a nu fi acuzat de controlul presei, Orbán folosește o metodă bine stabilită în care aliații își cumpără companiile media și își reorientează politicile editoriale prin cenzură, concedieri și închideri", mai spune Organizaţia RS.

 

Ne puteți urmări și pe Google News