Afacerea lemnelor de foc a băgat dihonia în PSD

Afacerea lemnelor de foc a băgat dihonia în PSD

În timp ce milioane de familii din România se încălzesc iarna cu lemne de foc care se scumpesc de la an la an, fostul ministru PSD al pădurilor, Doina Pană, își acuză colegii de partid că au votat în Parlament o lege care, în loc să rezolve problema românilor, le umflă conturile giganților din industria lemnului.

Aproape jumătate din români se încălzesc la sobă cu lemne și în ultimele două ierni s-a înregistrat o criză a lemnului de foc: prețurile au explodat pentru că lemnul de foc era greu de găsit. Așa că în anul 2017, Parlamentul a decis că Romsilva va aduna lemnul de foc, fie prin forțe proprii, fie prin contracte cu alți operatori economici, spunând că în acest fel se va rezolva problema. În iulie 2018, legea a fost din nou schimbată, tot în numele intereselor românilor, iar Parlamentul a introdus posibilitatea ca Romsilva să aibă și o a treia variantă pentru a asigura lemne de foc pentru populație: să scoată la licitație „masa lemnoasă pe picior”.

 

Cine își freacă palmele?

În dezbaterile parlamentare din 10 iulie, când legea a fost schimbată în Camera Deputaților, fostul ministru PSD al Pădurilor, Doina Pană, și-a acuzat propriul Guvern și colegii parlamentari că, în realitate, fac jocurile marilor procesatori străini care pierduseră în 2017 o afacere de sute de milioane de euro anual și acum o primesc înapoi.

Potrivit fostului ministru, vechea lege enerva pe toată lumea din industria lemnului și singurul care pierdea era românul care fie îngheța acasă, fie era obligat să bage adânc mâna în buzunar pentru a-și asigura căldura pe timp de iarnă. „În anul 2016 doar 4% din lemnul de foc a ajuns la populaţie și restul a fost dat de agenții economici marilor procesatori”, a spus Pană.

 

„Poporul moare de frig”

Din partea PNL, deputatul Corneliu Olar, unul din artizanii schimbării legii, a spus că modificările sunt necesare pentru că „lemnul de foc zace în depozite şi poporul moare de frig”. El a adăugat că „este un blocaj în vânzarea masei lemnoase de foc pentru căldură”. Deputatul PSD care a inițiat amendamentul, Ioan Terea, a spus, la rândul său, că dacă Parlamentul nu schimbă legea „riscăm ca, până la sfârşitul anului, în jur de 2.000.000 de metri cubi de lemn să nu fie puşi pe piaţă. În momentul în care această cantitate nu este pusă pe piaţă, automat preţul lemnului va creşte, iar cantitatea de lemn ce se oferă populaţiei este mult mai mică”.

 

„Vă dați seama ce forțe am declanșat?”

„România este una dintre foarte puţinele ţări în care arborii se licitează vii, în pădure. Aceasta înseamnă „pe picior”.

Odată ce un agent economic a câştigat un arbore, nu-i mai poţi spune ce să facă cu el. Face ce vrea cu lemnul de foc, face ce vrea cu buşteanul, face ce vrea, este al lui”, a spus Doina Pană (foto). Din acest motiv, a explicat ea, Parlamentul a eliminat în 2017 această posibilitate.

Le-am luat (marilor procesatori, n.red) lemnul de foc. Aceasta lor le-a produs o pagubă de un miliard de lei pe an, pentru că vorbim de circa 4 milioane de metri cubi anual. Marilor procesatori le-a produs o pagubă de sute de milioane de euro. Vă daţi seama ce forţe am declanşat?”, a spus fostul ministru al Pădurilor. Chiar și așa, a declarat Pană, Romsilva a fost „generoasă” cu firmele cu care avea contracte. „Adică le-a asigurat un profit de 12%-15%”, a spus ea.

PSD contra PSD

Schimbarea din lege a fost introdusă pe ultima sută de metri în comisia de agricultură și silvicultură, printr-un amendament depus de trei deputați PNL, PSD și ALDE. Actualul ministru al Pădurilor, Ioan Deneș, a venit la conducerea ministerului după o demisie pe motiv de „oboseală” a Doinei Pană. Deneș și Pană sunt membri PSD și amândoi sunt parlamentari de Bistrița-Năsăud. Înaintea votului final din plen, Pană le-a spus colegilor ei din majoritatea guvernamentală că dacă votează legea „luaţi lemnul de foc ieftin de la populaţie şi îl daţi agenţilor economici şi marilor procesatori străini”

 

Ne puteți urmări și pe Google News