E OFICIAL! Eurostat confirmă supremaţia nedorită a României la nivel continental
- Emil Simionescu
- 23 iulie 2018, 19:57
În perioada 2000-2016, România a înregistrat cea mai mare creștere din Uniunea Europeană a ponderii numărului de angajați în sectorul guvernamental, ţările clasate pe poziţiile imediat următoare fiind Ungaria, Slovenia și Letonia, se arată într-un raport publicat luni de Eurostat, citat de stiripesurse.ro.
În 2016, ponderea persoanelor angajate în sectorul guvernamental a variat, la nivelul statelor membre, cea mai mare fiind înregistrată în Suedia (29% din totalul ocupării forței de muncă), Danemarca (28%), Finlanda (25%), Estonia (23%) Lituania, Franța și Ungaria (20%). La polul opus, cu cele mai scăzute rate în privinţa ponderii persoanelor angajate în sectorul guvernamental , s-au situat ţări precum Germania (10%), Luxemburg (12%), Țările de Jos (13%), Italia (14%), Portugalia, Irlanda și Spania (15%).
În medie, sectorul guvernamental a reprezentat 16% din ocuparea totală forței de muncă în UE, valoare care a rămas stabilă între 15% și 17% din totalul ocupării forței de muncă începând cu anul 2000.
Potrivit unui raport dat publicităţii luni de Eurostat, printre angajații din sectorul bugetar se numără funcționarii publici și alți angajați guvernamentali (la nivel national și local), precum și forțele armate.
„Trebuie remarcat faptul că limitele sectorului guvernamental variază de la un stat membru la altul, de exemplu, locurile de muncă în educație sau sănătate fac parte din ocuparea forței de muncă guvernamentale în unele țări, în timp ce acestea nu sunt sunt incluse în această categorie în altele”, se precizează în textul raportului Eurostat.