O lovitură în inima Europei

O lovitură în inima Europei

Stânga europenistă câştigă, printr-o întorsătură spectaculoasă, Spania. Două ţări fondatoare ale Uniunii Europene sunt implicate în două experimente cu grad de risc ridicat. În Spania, căderea guvernului conservatorului Mariano Rajoy a adus la putere o coaliţie de partide preponderent de stânga, bine garnisită cu naţionalişti locali. În Italia a venit la putere, după emoţii puternice, o coaliţie dintre Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga.

Două țări fondatoare ale Uniunii Europene sunt implicate în două experimente cu risc ridicat. Starea de fapt promite instabilitate în această parte a continentului.

Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, un tehnocrat necunoscut, numit de președintele Mattarella a reuşit să alcătuiască o echipă paradoxală. Fiecare dintre liderii coaliţiei are o poziţie de înaltă responsabilitate în Guvern.

Cei doi viceprim-miniştri sunt Luigi Di Maio, liderul formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), şi Matteo Salvini, şeful Ligii. Cei doi sunt, respectiv, ministru al muncii şi ministru de interne.

În cele din urmă, octogenarul eurosceptic Paolo Savona, care a calificat euro drept o „colivie germană” şi a mai spus că Italia are nevoie de un plan pentru a părăsi zona euro „dacă este necesar”, a ajuns la cârma afacerilor europene.

Este demn de urmărit ce se va întâmpla în continuare.

 

Hotărârea lui Merkel

Angela Merkel şi-a prezentat duminică, după luni de amânări, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), răspunsul pe care i-l dă lui Emmanuel Macron cu privire la viitorul zonei euro. A acceptat un buget de investiţii limitat. Între timp, în Italia s-a instalat un guvern antiausteritate. Cu o lună înaintea summitului european dedicat reformării Europei. Poziţia cancelarului german cu privire la acest subiect este foarte aşteptată.

 

În Spania, o situaţie surprinzătoare

Socialistul spaniol Pedro Sanchez a depus sâmbătă jurământul în faţa regelui Felipe al VI-lea la Palatul Zarzuela, la periferia de nord-vest a Madridului, un scenariu pe care nimeni nu şi-l imagina în urmă cu doar câteva săptămâni. El a sosit la putere în locul lui Mariano Rajoy, care a pierdut scaunul de prim-ministru în urma unei moţiuni de cenzură.

Liderul Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) urmează să-şi numească membrii Guvernului, iar abia după ce lista va fi publicată în Jurnalul Oficial va putea să-şi preia funcţia, în zilele următoare. După ce a condus partidul în două înfrângeri electorale usturătoare - în 2015 şi 2016 -, obligat să demisioneze de aparatul PSOE şi menţinut de membrii formaţiunii, Pedro Sanchez a reuşit să-l înlăture pe Rajoy, un veteran în politică, în vârstă de 63 de ani, aflat la putere din 2011.

Noul şef de guvern spaniol Pedro Sanchez, propulsat la putere de o alianţă nesigură de partide rivale, depunea eforturi duminică pentru formarea unui guvern minoritar, despre care un consilier apropiat a afirmat că el nu va include nici un ministru al stângii radicale Podemos. Întrebată dacă vor fi miniştri ai Podemos în noul guvern, o purtătoare de cuvânt a lui Sanchez, Margarita Robles, a declarat la postul de radio Cadena Cope: „Nu, nu. Poziţia lui Pedro Sanchez este clară. Va fi un guvern al partidului socialist, un guvern minoritar’’.

 

Tipul frumos şi umil

În prima sa intervenţie, Pedro Sanchez, de 1,90 metri înălţime şi supranumit „tipul frumos”, a promis să abordeze „cu umilinţă toate provocările cu care se confruntă ţara”, evocând mai ales „urgenţa socială”, în contextul în care şomajul şi sărăcia subliniază în continuare Spania, în pofida unei reluări a creşterii economice.

Însă el va trebui să demonstreze că poate să guverneze cu cei 84 de deputaţi socialişti, după ce a reunit o majoritate eteroclită - de la stânga radicală din Podemos la separatiştii catalani şi naţionaliştii basci din PNV.

Aliaţii săi de circumstanţă au subliniat cu toţii că votul lor împotriva lui Rajoy nu este un cec în alb. Podemos cere cu insistenţă să intre în Guvern.

 

Negociere dificilă cu liderul separatist al Cataloniei, Quim Torra

Acesta a declarat că va continua să acţioneze în vederea secesiunii, la sfârşitul perioadei de tutelă de şapte luni a Madridului.

Executivul Rajoy preluase în mod direct controlul afacerilor provinciei Catalonia după încercarea eşuată de declarare a independenţei

„Acest Guvern acceptă însărcinarea de a continua mandatul în vederea formării unui stat independent”, a declarat Quim Torra după ce Cabinetul său a depus jurământul.

Formarea unui Guvern catalan a pus capăt tutelei autorităţilor centrale spaniole, impusă după declararea ilegală a independenţei, în octombrie, de către parlamentul catalan.

Torra şi-a reiterat de asemenea solicitarea deschiderii unor negocieri cu noul premier spaniol Pedro Sanchez, care a depus la rândul său jurământul sâmbătă şi a promis să se întâlnească cu Torra.

„Pedro Sanchez, hai să discutăm, să ne asumăm riscuri amândoi, hai să ne aşezăm la masă şi să discutăm, de la Guvern la Guvern”, a declarat Torra.

 

Ne puteți urmări și pe Google News