AmCham: De ce fel de INVESTIŢII are nevoie ROMÂNIA

AmCham: De ce fel de INVESTIŢII are nevoie ROMÂNIA

Conform analizei Investiţiile – Coloana vertebrală pentru o dezvoltare economică sustenanbilă a României, elaborată de experţi din cadrul comunităţii AmCham Romania, pentru a transfera bunăstarea la nivelul cetăţenilor este nevoie de investiţii publice şi private, prin accelerarea absorbţiei fondurilor UE, atragerea de investiţii străine, dezvoltarea pieţei de capital, prin stimularea cererii şi ofertei.

Camera de Comerţ Americană în România, AmCham Romania, semnalează nevoia unui plan coerent de investiţii de impact pe termen lung, fundamentat pe baze sustenabile si politici vizionare, pentru a creşte potenţialul de dezvoltare economică a României, fără a pune în pericol echilibrele macroeconomice.

“Se impune o schimbare de abordare a creşterii economice, în sensul trecerii de la o abordare cantitativă la una calitativă, care să reflecte modul în care cetăţenii şi companiile resimt progresul economiei. Calitatea vieții, puterea de cumpărare, calitatea infrastructurii şi a serviciilor publice devin mai  importante ca  expresie bunăstării într-o economie,” a declarat Anda Todor, Preşedintele AmCham Romania.

“Recomandăm crearea şi asumarea unui Plan național de investiții, după modelul Planului de investiții pentru Europa, lansat în 2014 de Comisia Europeană. Un astfel de plan ar trebui să cuprindă, asemenea celui european, un pilon de stabilire și finanțare a investițiilor strategice pentru România, în special din sectorul public. Crearea unui astfel de Plan de investiții ar reprezenta un proiect național demn de celebrarea centenarului de la Marea Unire, dar și un preambul excelent pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului UE în 2019, a declarat Daniela Nemoianu, Vice-Preşedinte AmCham Romania, întărind concluziile raportului.

Raportul trece în revistă condiţiile ce favorizează investiţiile cu impact pe termen lung în contextul competiţiei globale accelerate pentru capital, şi identifică domeniile cu poteniţal investiţional ridicat pe care România trebuie să le dezvolte cu prioritate.

Asigurarea predictibilităţii şi transparenţei cadrului legislativ şi fiscal, eliminarea incertitudinilor de ordin birocratic, administrativ și legislativ, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii critice, politici economice avansate și calibrate pentru reducerea decalajului dintre regiuni și punerea în valoare a capitalului autohton sunt condiţii fundamentale care pot determina decisiv evoluţia economiei româneşti, a punctat Radu Florescu, Vice-Preşedinte AmCham Romania.

Cu privire la politicile de încurajare a investiţiilor, raportul lansat de AmCham Romania, subliniază importanţa facilitării unui proces eficient de întâlnire între cererea şi oferta de capital, inclusiv prin stimularea asumării de riscuri directe, într-o manieră sustenabilă, în rândul celor care deţin economii sau capitaluri de investit.

 

Ne puteți urmări și pe Google News