BOMBĂ ÎN JUSTIȚIE! Dosarele „Binomului SRI-DNA” trebuie TRIMISE LA REJUDECARE. Deciziile CCR care schimbă TOTUL

BOMBĂ ÎN JUSTIȚIE! Dosarele „Binomului SRI-DNA” trebuie TRIMISE LA REJUDECARE. Deciziile CCR care schimbă TOTUL

După publicarea protocolului PICCJ-SRI, au apărut o serie de cereri formulate în instanță, în care apărătorii inculpaților din dosarele DNA cereau trimiterea unor adrese către SRI și Parchet pentru a comunica dacă clienții lor au fost „lucrați” de respectivul prtocol.

Lumea Justiției.ro scrie că „Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărat trimiterea unor adrese către DNA, în care să ceară lămuriri despre implicarea SRI în anchetă, în mai multe dosare, precum “Dosarul Microsoft 3”, “Dosarul Dragnea”, “Dosarul Gala Bute” sau în “Dosarul Alina Bica-Horia Simu” în care ICCJ a rămas în pronunțare pe cererea avocaților de a trimite o asemenea adresă către parchetul lui Kovesi”.

„Întrebarea este însă ce se va întampla în cazul în care se va constata că DNA a făcut probe în dosarele de coruptie pe baza informațiilor venite de la SRI. Că dosarele DNA au fost instrumentate pe protocolul incheiat de PICCJ (deci implicit de toate parchetele) cu SRI. Într-o asemenea situație, efectul nu poate fi decât unul singur. Și anume, trimiterea tuturor dosarelor fabricate de “Binomul SRI-DNA” spre rejudecare. Asta dacă ținem cont de două decizii date recent de Curtea Constituțională, care pur și simplu aruncă în aer dosarele “Binomului”. Ne referim la Decizia CCR nr. 91 din 28 februarie 2018 și la Decizia CCR nr. 802 din 5 decembrie 2017, mai precizează sursa citată.

Astfel, prin Decizia 91, CCR a stabilit ca sintagma “aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani” din cuprinsul art. 3 lit. f) din Legea 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei este neconstitutionala. Cu aceasta ocazie, Curtea a facut insa ceva esential. CCR a analizat modul in care SRI poate interfera in cadrul anchetelor penale si baza legala in care poate face acest lucru, respectiv Legea 51/1991. Iar concluzia a fost devastatoare: SRI nu avea voie sa opereze in niciun dosar al DNA, caci coruptia nu poate fi inclusa in categoria amenintarilor la adresa sigurantei nationale. De asemenea, CCR a stabilit ca informatiile obtinute de SRI nu pot fi considerate ca probe sau mijloace de proba.

Ce inseamna acest lucru? În opinia specialistilor consultati de Lumeajustitiei.ro, ca urmare a Deciziei CCR, toate informatiile venite de la SRI si transformate de DNA in probe sau mijloace de proba trebuie declarate nule, in conditiile in care ele reprezinta probe nelegale, iar dosarele facute de DNA cu sprijinul SRI ar trebui reluate de la zero.