Acuzaţiile pentru care Tiberiu Niţu şi-a dat demisia din funcţia de procuror general, clasate de DNA

Acuzaţiile pentru care Tiberiu Niţu şi-a dat demisia din funcţia de procuror general, clasate de DNA

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată, ieri, în dosarul în care este cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Alături de el a fost trimis şi administratorul firmei care executa lucrările, precum şi societatea.

În schimb, procurorii DNA au clasat acuzaţiile în cazul fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu (foto), de abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale, precum şi în cazul fostului ministru Gabriel Oprea, pentru aceleaşi infracţiuni.

„Pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infrac- ţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legisla- ţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului. (…) În situaţia de faţă, dispoziţiile legale încălcate (…) sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu”, arată procurorii în ordonanţa de clasare.

Pe data de 2 februarie 2016, şi-a depus demisia argumentând că este un gest de reponsabilitate şi onoare în condiţiile în care numele său „este asociat în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Niţu a susţinut atunci că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.