Zeci de mașini sunt prădate zilnic în Capitală

Zeci de mașini sunt prădate zilnic în Capitală

Intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, în octombrie 2017, a pus în libertate mii de condamnați. Unii dintre aceștia au comis din nou infracțiuni și s-au întors după gratii. În schimb, există cei care s-au versat cât au fost „la facultate”, iar faptele comise de ei sunt înregistrate cu Autor Necunoscut.

Spargerile de autoturisme au revenit la ordinea zilei, asta după ce eforturile depuse de polițiști le aduseseră pe un trend descendent. Cauzele sunt multiple spun, surse din poliție. Pe de o parte personalul insuficient, fiind înregistrat un deficit considerabil în urma valului de pesionări din 2017, numărul mic de autovehicule de patrulare (n.n. – în 2016 erau 1.314 autovehicule și se înregistra un deficit de 752 de autospeciale), cât și vechimea acestor mașini.

Nu în ultimul rând eliberarea a mii de infractori în baza recursului compesatoriu. Despre unii dintre ei, poliția deține informații că ar fi părăsit teritoriul țării. Și în această privință ar fi de spus multe: de la lipsa locurilor de muncă la reticiența patronilor de a angaja persoane cu cazier. Trebuie să recunoaștem totuși că există persoane care au furtul „în sânge”, cum spun polițiștii, dar numărul acestora este redus.

Val de spargeri

Toate acestea au făcut ca numărul infracțiunilor privind spargerile de autoturisme să crească. Cele mai multe pe raza sectorului 2. Astfel, în perioada 1 septembrie 2017 – 28 februarie 2018, la nivelul Secției 7 Poliție, au fost înregistrate 184 de plângeri privind furturi din autovehicule. Numai într-o singură noapte, în zona Baicului, au fost sparte 12 autoturisme. La nivelul Poliției Capitalei, în aceeași perioadă de referință, au fost înregistrate 1.294 de plângeri privind furturi din autovehicule și 74 de autoturisme furate.

Zeci de mii de infracțiuni

Comparativ, ar trebui să menționăm că, în anul 2016 au fost înregistrate la nivelul Poliției Capitalei 52.613 infracțiuni, iar 57% erau cu autor necunoscut. În același an au fost soluționate 59.129 dosare, diferența rezultând din dosarele înregistrate în anii anteriori. În 2017 au fost înregistrate 24.269 de sesizări, 71% fiind cu autor necunoscut și au fost soluționate 33.998 de dosare în acestea fiind cercetate 8.556 de persoane.

 

Ne puteți urmări și pe Google News