Fost ministru al Justiției, despre refuzul lui Iohannis de a o revoca pe șefa DNA: Președintele va răspunde în fața alegătorilor
- Maria Stan
- 17 aprilie 2018, 11:43
Preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, senator PSD, a declarat, marţi, că refuzul preşedintelui Iohannis de a o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, este o decizie politică, precizând că ministrul Justiţiei a argumentat „destul de bine" solicitarea de revocare şi că „spiritul legii desluşit de CCR" arată că şeful statului are în prezent mai degrabă un rol formal, decât un rol decizional.
„Preşedintele va răspunde în faţa alegătorilor de această decizie. Este o decizie politică asumată de preşedintele României pe o propunere fundamentată bine, spun eu, de ministrul Justiţiei. Faptul că preşedintele a avut altă opinie este responsabilitatea domniei sale, dar ministrul Justiţiei a argumentat destul de bine această solicitare. Evenimentele ulterioare au întârit argumentele ministrului Justiţiei", a afirmat Cazanciuc.
Fostul ministru al Justiției a susţinut că oricare dintre instituţiile prevăzute în Constituţie ar putea face sesizarea la Curtea Constituţională privind existenţa unui conflict de natură constituţională, însă Guvernul are avantajul de a avea Ministerul Justiţiei în structura sa, cu „cel mai potrivit om să evalueze şi litera, şi spiritul legii".
„Domnul Toader a anunţat că va ataca această decizie la CCR. Aici intrăm pe tărâmul juridic, unde lucrurile sunt mai complicate uneori. Avem un text de lege care vorbeşte de o anumită procedură, dar avem şi decizii ale CCR care arată că trebuie interpretat textul legii în spiritul Constituţiei şi, din acest punct de vedere, preşedintele României are în momentul de faţă mai degrabă un rol formal decât un rol decizional", a adăugat Cazanciuc.
Mai mult, senatorul PSD a subliniat că textul de lege prevede că preşedintele României este la sfârşitul procedurii, dar spiritul legii arată că şeful statului are mai degrabă un rol formal, nu decizional.
„Lucrurile sunt destul de clare, textul legal în vigoare are la sfârşitul procedurii preşedintele României, dar spiritul textului, aşa cum a fost desluşit de CCR, arată că preşedintele României are mai degrabă un rol formal, şi nu decizional. (...) Deocamdată să vedem cine va ataca la CCR această speţă, dacă o să o facă Executivul sau altcineva, dar lucrurile sunt destul de clare în spiritul a ceea ce a spus CCR atunci când PNL a atacat la Curte legile Justiţiei", a punctat Cazanciuc, conform Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că nu o revocă pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„Motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte, ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi, procuror-şef al DNA", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la scurt timp pe pagina sa de Facebook și a anunțat că va fi sesizată Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA.