Istorii de neuitat. Charles de Gaulle, în vizită la Craiova. Discursul pătimaș al lui Nicolea Ceaușescu
- Codrin Dobrescu
- 12 aprilie 2018, 11:27
La 16 mai 1968, la Craiova avea loc o vizită istorică. Era pentru prima dată când fostul președinte al Franței, Charles de Gaulle, vizita România și avea să fie și ultima. Regimul condus de Nicolae Ceaușescu plănuise fiecare clipă a vizitei șefului de stat, vizitând uzina Electroputere, combinatul Doljchim și Complexul Energetic Termic de la Ișalnița. Străzile au fost inundate de craioveni, care nu au uitat niciodată acea zi din urmă cu jumătate de secol.
Mai avem o lună până se împlinesc 50 de ani de la vizita istorică a lui Charles de Gaulle în România. În acest context, merită să amintim cum a avut loc evenimentul care a adus în stradă toată Craiova. Imaginile sunt păstrate în Arhiva Televiziunii Române (TVR), dar sunt și distribuite pe rețelele de socializare. Videoclipul prezentat mai jos arată un reportaj al televiziunii publice.
„La 16 mai, președintele de Gaulle, împreună cu președintele Nicolae Ceaușescu, au fost oaspeții Craiovei, întâmpinați cu căldură și entuziasm de locuitorii acestui puternic centru industrial al României”, anunță prezentatorul de la TVR, în timp ce sunt difuzate imagini cu coloana oficială, care intră în Craiova.
Uzina Electroputere este caracterizată de jurnalist ca fiind o „cetate a mașinilor electrice” pe care de Gaulle o vizitează, mulțumită „performanțelor de înalt nivel tehnic realizate”. În timp ce în imagini se poate vedea cum Ceaușescu și de Gaulle ajung la Combinatul Chimic, TVR amintește că „producția se va ridica prin 4 noi fabrici la un milion de tone de îngrășământ, anual”.
În cursul aceleiași vizite, șeful de stat al republicii franceze vizitează „Centrala Electrică de Termoficare, un alt gigant al Craiovei, care se realizează cu asistența tehnică a specialiștilor francezi”. În tot acest timp, soția generalului francez, Yvonne de Gaulle, se afla, împreună cu Elena Ceaușescu, la Casa Copilului.
În fosta Piață a Unirii, azi denumită „Mihai Viteazul”, Nicolae Ceaușescu a vorbit cu patimă despre „tradiția revoluționară și culturală în istoria relațiilor româno-franceze” a Craiovei. Imediat după, Charles de Gaulle vorbește, scurt, în fața mulțimii, moment în care cei aproximativ 100.000 de oameni aflați în piață izbucnesc în aplauze.