Orban le-a interzis aleșilor PNL să semneze legile coaliției de guvernare
- Ionel Dancu
- 4 aprilie 2018, 00:00
Conducerea centrală a PNL le-a cerut, ieri, parlamentarilor partidului, să nu mai semneze proiectele de lege inițiate de senatori și deputați din coaliția de guvernare PSD-ALDE.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că le-a solicitat senatorilor și deputaților liberali „să nu mai semneze alături de PSD proiecte legislative” și că „dacă au proiecte legislative bune, să le inițieze în numele PNL”.
Oile negre
Orban a precizat că nu există sancţiuni în acest caz, dar că pentru luarea acestei decizii au contat exemplele parlamentarilor PNL Corneliu Olaru, Răducu Filipescu şi Daniel Zamfir. „Stiți foarte bine că am fost puși în câteva situații în care, fără să știm foarte bine despre ce e vorba, am aflat că s-au semnat niște proiecte de lege de către niște colegi de-ai noștri (…) Conducerea partidului, când va decide că nu este de acord, niciun parlamentar PNL nu va vota acel proiect de lege”, a spus Orban.
Reamintim că, în urmă cu o săptămână, conducerea PNL a decis prin vot excluderea senatorului PNL Daniel Zamfir. „Nu cred că în PNL are loc o persoană care este susţinută de PSD, iniţiază proiecte de lege alături de consilieri ai primului ministru PSD şi care este aplaudat la scenă deschisă de PSD pentru diferite proiecte pe care le pune în dezbatere”, a spus atunci Orban.
Contre
Deputatul PNL Florin Roman s-a opus în cadrul ședinței instituirii unui astfel de „regulament intern” pentru că „pot fi unele inițiative legislative ale PSD bune”. În replică, Orban le-a spus liberalilor că „nu poți fi în Opoziție și să susții inițiativele PSD”, conform surselor EVZ.
Roman a semnat un proiect de lege inițiat de un deputat social-democrat, potrivit căruia execuția fără autorizație a lucrărilor de construcții, în cazul monumentelor istorice, drumurilor publice, forajelor sau exploatărilor de resurse minerale nu mai e sancționată cu închisoarea. Orban a spus ieri că a avut o discuție privată cu Florin Roman pe această temă.
Ghidul parlamentarului liberal
Liberalii au mai stabilit ieri pașii pe care un parlamentar PNL ar trebui să îi parcurgă în elaborarea unei inițiative legislative: „Pentru îmbunătățirea proiectului de lege, să apeleze la comisia de specialitate (a partidului, n.red.) în domeniul în care vrea să inițieze acel proiect de lege, să informeze liderii de grup. De asemenea, să furnizeze împreună cu comisia de specialitate o argumentație pentru susținerea necesității acelui proiect de lege”, a declarat președintele PNL după BEx. Motivul: liberalii vor să se asigure că senatorii și deputații depun proiecte care respectă linia politică a partidului.