Justiția britanică permite prelevarea de sânge de la fostul spion Serghei Skripal. Vor fi analizate de experții Organizației pentru Interzicerea Armelor!

Justiția britanică permite prelevarea de sânge de la fostul spion Serghei Skripal. Vor fi analizate de experții Organizației pentru Interzicerea Armelor!

Un judecător britanic a autorizat joi prelevări de sânge de la fostul spion rus Serghei Skripal şi de la fiica sa Iulia pentru a le transmite experţilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit AFP. Reamintim faptul că scandalul care înconjoară otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal şi a fiicei lui continuă să producă tensiuni extraordinare între Rusia şi Marea Britanie, după ce Theresa May, dar şi membri ai organizaţiilor internaţionale UE şi NATO au condamnat acţiunile Rusiei, văzută ca fiind responsabilă de atacul cu neurotoxină.

Mai exact, ținând seama de "incapacitatea" de a lua o decizie a lui Serghei şi Iuliei Skripal, otrăviţi la 4 martie la Salisbury (în sud-vestul Angliei), judecătorul Williams a declarat că este în "conformitate cu legea" să autorizeze aceste prelevări, care ar trebui să permită experţilor să efectueze propriile analize ale substanţei utilizate în acest caz, un gaz neurotoxic din familia "Noviciok", potrivit guvernului britanic.

 

„LEGEA NESCRISĂ” A SPIONILOR. Explicaţiile fostului şef al serviciilor secrete ruse arată FAŢA MURDARĂ A UNEI LUMI în care informaţia înseamnă istorie

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul audierii la tribunalul unde sunt urmărite dosarele persoanelor incapabile să ia decizii pentru ele însele, judecătorul Williams a apreciat că este "în interesul" lui Serghei şi al Iuliei Skripal ca aceste prelevări să fie efectuate şi transmise OIAC. Guvernul britanic adresase o cerere în acest sens la 20 martie judecătorului, potrivit agerpres.ro.

Acesta a acceptat de asemenea ca elemente ale dosarelor lor medicale să fie transmise experţilor.

Reprezentanţi ai OIAC au sosit luni în Marea Britanie pentru a-i întâlni pe experţii laboratorului militar din Porton Down, în apropiere de Salisbury, şi pe cei ai poliţiei britanice. Ei urmează de asemenea să examineze eşantioanele prelevate de experţii britanici.

 

Rusia CONTRAATACĂ puternic în cazul otrăvirii lui Skripal. Poziţia „absolut IRESPONSABILĂ” a Marii Britanii provoacă FURIA Kremlinului

Aceste prelevări "vor fi testate în laboratoare internaţionale cele mai reputate", rezultatele urmând a fi cunoscute cel mai devreme "după două săptămâni", a precizat Ministerul de Externe britanic.

Serghei şi Iulia Skripal se află în continuare în stare critică în spitalul din Salisbury. Potrivit deciziei judecătorului Williams, publicată online, ei sunt în continuare "sub sedative puternice".

"Efectele pe termen lung ale expunerii lor la substanţă asupra sănătăţii lor rămân incerte", deşi teste medicale arată faptul că funcţiile lor mentale ar putea fi compromisă "la un nivel necunoscut", scrie el, adăugând că "nu este de neconceput ca starea sănătăţii lor să se deterioreze rapid".

Unul dintre primii poliţişti care le-a venit în ajutor este el însuşi spitalizat, dar conştient şi într-o stare stabilă, potrivit unui comunicat al serviciilor de sănătate publică NHS.

Premierul britanic Theresa May a declarat Rusia "vinovată" de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale şi a adoptat sancţiuni diplomatice împotriva Rusiei, în special expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi din Regatul Unit. Moscova dezminte orice implicare şi a reacţionat prin sancţiuni similare.