DOCUMENTUL care PRECEDĂ „LISTA NEAGRĂ” a Comisiei Europene. Cereri către Predoiu: FIȘE complete pentru MARILE DOSARE. „Arhiva SIPA extinsă la Bruxelles”

DOCUMENTUL care PRECEDĂ „LISTA NEAGRĂ” a Comisiei Europene. Cereri către Predoiu: FIȘE complete pentru MARILE DOSARE. „Arhiva SIPA extinsă la Bruxelles”

Un document anterior „Listei Negre” de la Bruxelles, actul care a creat un val de controverse în această săptămână și pe care se află nume grele ale politici din România, implicate în dosare mari de corupție, a arătat cererile anterioare ale Comisiei. Acestea includ detalii cu privire la marile dosare de corupție din România, care includ oameni aflați, la acea vreme, în funcții importante din stat, dar și întrebări cu privire la ridicarea imunitarii parlamentare. Documentul a fost prezentat de jurnaliștii de la Antena 3.

În emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3 a fost prezentat un act care arată mai multe cereri formulate de Bruxelles către Guvernul României.  Este vorba despre o scrisoare adresată ministrului Justiției de la acea vreme, Cătălin Predoiu din PNL, trimisă de fostul secretar general al Comisiei Europene, Katherine Day.

 

În acest act de la Bruxelles, din martie 2012, se cer mai multe măsuri pe care Guvernul de la acea vreme trebuie să le ia. Câteva dintre puncte arată cererile care au fost formulate de Comisie, înainte de așa-numita „listă neagră” din octombrie.

La punctul 19 se cere punerea „la dispoziție, în detaliu, fișele pentru fiecare dintre cazurile la care facem referire la punctul 48 din Chestionarul 1, care fac referire la cazurile din 2008 sau dinainte care nu au primit încă o soluție finală. Enumerați etapele evoluției la fiecare termen de judecată și motivul oferit pentru fiecare amânare”.

Punctul 20 menționează „o listă cu măsurile luate (...) pentru ridicarea imunității parlamentare”.

Punctul 48, cel indicat spune: „puneți-ne la dispoziție o listă comprehensivă de cazuri de corupție care implică persoane care dețin funcții la nivel înalt sau au deținut astfel de funcții, începând cu 2007. Detaliați ce funcție au, data la care au fost puși sub acuzare, numele  (...)”.

Jurnalistul Mugur Ciuvică a numit acest document „Arhiva SIPA extinsă la Bruxelles”.

Numită în funcție în noiembrie 2005, demnitara veterană Day a servit două mandate sub președintele CE Jose Manuel Barroso, continuându-și activitatea și sub actualul șef al Comisiei, Jean-Claude Junker, până la retragerea acesteia, în septembrie 2015.

Mihai Gâdea a prezentat, duminică, la „Sinteza Zilei”, un document care ar arăta ingerințe ale Comisiei Europene în justiția din România. Documentul este datat 10.10.2012, adresat Guvernului României și prezintă o listă de cerințe, în legătură cu MCV.

Sunt 21 de puncte, iar la punctul 20 se cere o scurtă descriere a situației curente și să se stabilească pașii următori pentru cazurile de înaltă corupție și care îi cuprind pe: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.