Istoria nefardată a războiului prezidențial din 2014. Ponta, pedepsit de partid pentru arestările șefilor din PSD
- Ionel Dancu
- 16 martie 2018, 00:00
O parte din liderii județeni PSD nu și-au dorit ca Victor Ponta să câștige alegerile prezidențiale pentru că îl bănuiau că le face dosare penale și vrea să-și instaleze familia lărgită la Guvern și SRI.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu (PSD), a dezvăluit, ieri, la Antena 3, că „foarte mulți lideri” social-democrați nu s-au implicat total în campania prezidențială a lui Victor Ponta.
„Cu certitudine vreau să vă spun că în perioada în care aveau loc alegerile prezidențiale a fost la un moment dat o discuție în partid, căreia nu am vrut să-i dau crezare, dar s-a dovedit a fi reală, și anume că Victor Ponta se pregătește să devină președintele României, Maior - premier, iar Oprea să ajungă la SRI. Mi s-a părut hilar. Dar această informație a circulat la vremea respectivă și cred că foarte mulți lideri ai partidului, auzind de această informație, nu au mai tras cu tot sufletul ca Victor Ponta să fie ales președinte”, a declarat Vasilescu, ieri la Antena.
Ministrul PSD este primul lider social-democrat care recunoaște public ceea ce s-a discutat în permanență în partid, în mare taină, după ce Ponta a pierdut alegerile prezidențiale: că o parte din organizațiile județene „au oprit motoarele” în campanie pentru că se aflau într-un război intern cu apropiații lui Ponta.
Familia
Maior, Ponta și Oprea sunt rude. Directorul SRI George Maior l-a cununat pe Ponta în a doua căsătorie a acestuia, cu Daciana Sârbu, în timp ce Gabriel Oprea l-a botezat pe Andrei Ponta, băiatul din prima căsătorie a fostului premier.
În 4 noiembrie 2014, înainte de alegeri prezidențiale, Victor Ponta anunța că dacă va ajunge la Cotroceni, una dintre variantele de premier este Maior. „Dacă vorbim de pericole de securitate strategică și garanții pentru continuarea dezvoltării democrației, îl putem lua în considerare pe George Maior, în măsura în care își va depune demisia din funcția de director al SRI”, spunea Ponta.
Pe 28 ianuarie 2015, într-un interviu la B1TV, în timp ce era premier interimar, Oprea a recunoscut că și-a dorit să ajungă în fruntea SRI. „Am vrut să fiu directorul SRI”, a zis el.
Răzbunarea!
Un alt motiv pentru care lideri PSD nu au făcut campanie pentru Ponta a fost situația din justiție: în timpul guvernării lui Ponta, lideri de CJ-uri erau săltați de mascați. După ce au pierdut alegerile, liderii PSD s-au întâlnit în Sinaia, pe 30-31 ianuarie 2015, pentru o reformă a partidului. Pe scările de la Hotelul Mara, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a spus că pesediștii nu au luptat să ajungă Ponta președinte pentru că acesta a permis ca aceștia să fie „hăcuiți, închiși, arestați”. „Vă pun o întrebare: un comandant care lasă ca generalii lui să fie hăcuiţi, hărţuiţi, închişi, arestaţi, mai poate spera la o victorie în alegerile şi în bătălia prezidenţială? Vă spun că nu, în toată istoria”, a spus el.
Lista lui Vanghelie
În partid se discuta încă din 2012 că Ponta era implicat în fabricarea unor dosare pentru liderii PSD, a declarat fostul vicepreședinte PSD Marian Vanghelie, miercuri seară, la Antena 3. Potrivit acestuia, în 2012-2015, în perioada în care era prim-ministru și președinte PSD, Victor Ponta, alături de George Maior și Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, „au negociat lista cu arestările” care urmau să aibă loc în partid. „Am discutat cu mulţi. Nichita, Olguţa, Duicu, Nicolescu de la Argeş, era o listă de 15 persoane incomode”, a spus Vanghelie.
„Pot să confirm că Marian Vanghelie m-a sunat în 2014, după ce eu făcusem o declaraţie în spaţiul public şi luasem apărarea unei persoane condamnate pe nedrept. Mi-a spus că de ce nu-ţi vezi tu de treaba ta, la Craiova, pentru că, uite, ai intrat pe o listă şi o să înceapă să-ţi fabrice un dosar. Acum, dacă dau timpul înapoi, constat că într-adevăr atunci a început dosarul meu”, a confirmat, la Antena 3, Lia Olguța Vasilescu.
Fostul președinte PSD Iași, Gheorghe Nichita, a spus și el, ieri, că Vanghelie i-a comunicat şi lui lista celor 15 lideri PSD care ar fi trebuit arestaţi. „În 2012, Marian Vanghelie mi-a spus că anumiţi lideri politici urmează a fi <>, printre ei fiind domnul Mazăre, Olguţa Vasilescu, despre Bunea Stancu, despre mai mulţi, inclusiv despre mine”, a spus el. Nichita a fost condamnat la închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă, într-un dosar început în timpul guvernării PSD.
Fuziune și condamnare
Vanghelie a mai declarat la Antena 3 că fostul președinte UNPR, Gabriel Oprea, i-a promis fostului președinte PPDD, Dan Diaconescu, că dacă este de acord ca partidul lui să fie absorbit de UNPR, atunci îl sună pe procurorul care instrumenta dosarul lui Dan Diaconescu și îl închide. Potrivit lui Vanghelie, Diaconescu a fost arestat pentru că a refuzat oferta. Fost prim-vicepreședinte și deputat PPDD, Radu Popa a spus și el, ieri: „Eu cred sincer că Diaconescu a ajuns la pușcărie pentru că nu a vrut să facă alianța cu UNPR. Acea întâlnire de la Ministerul Apărării a avut loc (...) Eu am văzut oameni trimiși de Gabriel Oprea la Dan Diaconescu, cu presiuni din ce în ce mai agresive”. „Nu este nimic adevărat, nu ştiu cine a fost procurorul de caz, nu a existat niciodată acest lucru”, a răspuns Gabriel Oprea.
„Niște căcăcioși ăia de la Justiție”
În 2013, Agenția Națională de Integritatea îi declara incompatibili, pe bandă rulantă, pe aleșii locali. Așa că liderii PSD din teritoriu i-au propus ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să schimbe legea. Cazanciuc a avizat negativ proiectul, lucru care a atras furia partidului, 1.500 de primari fiind în pericol. „Nişte căcăcioşi ăia de la Ministerul Justiţiei, le este frică”, reacționa atunci primarul PSD din Constanța, Radu Mazăre. Soția ministrului Justiției, Rodica Cazanciuc, este verișoara lui Victor Ponta. Ponta și Cazanciuc se cunoșteau de 25 de ani și mai lucraseră împreună în guvernarea Năstase.
Panică în Bănie
Pe 29 iulie 2014, în Sala Polivalentă din Craiova, Consiliul Național al PSD a validat candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale, evenimentul fiind lansarea de facto a acestuia în cursa spre Cotroceni. Înainte de manifestare, conducerea partidului s-a întâlnit într-un restaurant din oraș, într-o discuție informală. „Eu, la Craiova, am găsit un partid înfricoșat. Toți tremurau să nu o supere pe doamna Kovesi”, a povestit atunci Radu Mazăre. La reuniune a participat și ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care se visa în fruntea SRI. Evenimentul a fost marcat de inundați în sud-estul țării, lucru care a întârziat câteva ore lansarea lui Ponta, premierul și Oprea fiind nevoiți să se deplaseze la fața locului. Când s-au întors în Craiova, Oprea a spus că există „aproximativ două victime” care s-au înecat în timpul inundaților.